KORUMPIRANI POREZNICI

Uskok objavio detalje: Evo kako su poreznica i zaposlenica Fine poduzetniku dilale tajne podatke

Policija je Bilića u tajnoj predistrazi ulovili kako podmićuje i jednoga referenta u Komisiji za nabavu HEP Toplinarstva

Poslovnica Fine

 Goran Mehkek/Cropix

Poreznik Denis Bilić ispitan je videolinkom jer je u istražnom zatvoru, a Ivanka Jukić, službenica u središnjem Uredu porezne uprave, te Sandra Cindrić, bivša zaposlenica Centra za provedbu novčanih ovrha Fine, a sada ravnateljica Regionalne agencije karlovačke županije, ispitane su tijekom četvrtka popodne pred sucem istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Jukić se tereti da je iz usluge Biliću davala tajne podatke koji su mu trebali te da je intervenirala kako bi se spriječila ovrha nad Bilićevom majkom radi poreznog duga od nešto više od 159 tisuća kuna, pa je dug otpisan zbog apsolutne zastare. Cindrić se tereti da je čak 47 puta iz informatičkog sustava Fine Biliću vadila podatke za tvrtke i ljude koji su ga zanimali te za Bilića sačinjavala prijedloge za stečaj, prigovore protiv ovrha, žalbe, tužbe i slično, za što joj je Bilić navodno platio oko 700 eura te besplatno ljetovanje u jednom luksuznom hotelu, a okoristila se za 1.214 eura.

"Osnovano se sumnja da su se, u razdoblju od 28. prosinca 2015. do 4. ožujka 2023. u Zagrebu, trećeokrivljena kao zaposlenica Financijske agencije, Sektora javnih servisa, Centra za provedbu ovrhe nad novčanim sredstvima i drugookrivljeni dogovorili da će mu, na njegovo traženje i za određenu novčanu nagradu, trećeokrivljena dostavljati podatke Financijske agencije o blokadama i ovrhama fizičkih i pravnih osoba koje su od njegovog interesa te interesa s njime povezanih osoba, iako s tim podacima drugookrivljeni nije bio ovlašten raspolagati. Također su se dogovorili da će trećeokrivljena za potrebe i u interesu tih osoba na traženje drugookrivljenog poduzimati potrebne pravne radnje sukladno svom stručnom znanju i na temelju podataka koji su joj dostupni u okviru njenog radnog mjesta, za koju suradnju joj je predao 5.000,00 kuna. Sukladno postignutom dogovoru je trećeokrivljena u više navrata na njegova traženja vršila uvid u službene podatke Financijske agencije za točno određene pravne i fizičke osobe, koje podatke mu je potom dostavljala. Osim toga je trećeokrivljena poduzimala potrebne pravne radnje za što joj je drugookrivljeni u više navrata isplatio najmanje 4.150,00 kuna te joj je osigurao besplatno ljetovanje u hotelu. Na opisani način trećeokrivljena se okoristila za najmanje 1.214,41 eura.

Nadalje se sumnja da su se, u razdoblju od 13. prosinca 2006. do 11. veljače 2016. u Zagrebu, četvrtookrivljena kao zaposlenica Porezne uprave Ministarstva financija u Područnom uredu u Zagrebu u Službi za naplatu i ovrhu i drugookrivljeni dogovorili da će četvrtookrivljena u predmetu naplate duga poreza i doprinosa majke drugookrivljenog postupati u korist njegove majke nepoduzimanjem dužnih radnji radi naplate duga. Tako četvrtookrivljena, znajući da majka drugookrivljenog ima u vlasništvu inventar jednog dućana te dio kuće na Hvaru, nije poduzimala mjere ovršnog postupka radi naplate duga poreza i doprinosa koji je na dan 1. siječnja 2016. iznosio 159.531,30 kuna, niti je poduzela radnje u cilju utvrđivanja, popisa i prodaje pokretnina odnosno upisa založnog prava na nekretnini na Hvaru zbog čega je 11. veljače 2016. dug majke drugookrivljenog otpisan jer je nastupila apsolutna zastara, premda je četvrtookrivljena upisom založnog prava na nekretnini mogla osigurati da se glavnica od 57.125,49 kuna naplati i nakon proteka roka zastare.

Sumnja se i da su se drugookrivljeni i četvrtookrivljena, u razdoblju od 19. listopada 2015. do 7. studenoga 2016. u Zagrebu, dogovorili da će mu četvrtookrivljena, protivno Općem poreznom zakonu i Zakonu o kreditnim institucijama, za njegove potrebe dostavljati podatke kojima Porezna uprava raspolaže o poreznim obveznicima od njegovog interesa, a s kojima drugookrivljeni nije bio ovlašten raspolagati. Tako je četvrtookrivljena u više navrata na traženja drugookrivljenog obavljala uvide u službene podatke Porezne uprave za točno određene porezne obveznike nakon čega je drugookrivljenom dostavljala podatke o prijavljenom porezu na dodanu vrijednost putem PDV obrazaca, o preplatama i dugovanjima poreza na dodanu vrijednost, kao i podatke očevidnika o redoslijedu plaćanja te podatke o ukupnom prometu bankovnih računa, poreznom dugu, blokadama i ovrhama.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv četvero okrivljenika.

Policija i USKOK su Denisa Bilića su u tajnoj predistrazi "ulovili" kako podmićuje jednoga referenta u Komisiji za nabavu HEP Toplinarstva. Referent mu je za novčanu naknadu davao povjerljive podatke iz natječaja što mu je omogućilo da dobije posao. Inače, ovo je već četvrti krak istrage protiv djelatnika Područnog ureda Pešćenica porezne uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:31