DETALJI HORORA

Uoči napada joj mijenjao bravu, a ranjen je dok je spašavao izbodenu ženu

Sat prije napada S. S. je izvijestila policiju da je A. B. zvao sina i pokušao stupiti s njom u kontakt
 Ivan Peric/CROPIX

Sve tri osobe, koje su nakon krvavog napada u Osijeku kod stambene zgrade popularno zvane "ljepotica" s teškim tjelesnim ozljedama u subotu hospitalizirane u KBC Osijek, nalaze se izvan životne opasnosti. Odgovorili su nam tako iz osječke bolnice u koju su u subotu dovezeni 46-godišnji napadač A. B., koji je oko 18 sati na ulazu u stambenu zgradu nožem napao 43-godišnju S. S. s kojom je unazad nekoliko mjeseci bio u ljubavnoj vezi, a ovoga ljeta su počeli i živjeti zajedno u stanu u "ljepotici".

Mjere opreza

Nanio je svojoj partnerici pritom ubodnu ranu u predjelu leđa, potom je kuhinjskim nožem ubo i 50-godišnjaka koji je ženi priskočio u pomoć, a onda je i sam sebe ubo u predjelu vrata. Sve to promatrao je 15-godišnji sin nastradale S. S. iz prvoga braka, koji je iz svega glasa plačući dozivao pomoć vičući: "Upomoć! Ubit će mi mamu! Zovite policiju!". Ovom bezobzirnom i ničim opravdanom napadu prethodili su narušeni međuljudski odnosi između dojučerašnjih partnera, koji su kulminirali desetak dana prije samog krvavog napada. Tad je, naime, prema informacijama koje smo dobili od njihova zajedničkog poznanika, između A. B. i S. S. došlo do svađe, a potom i fizičkog napada muškarca na ženu, ali osoba s kojom smo razgovarali nije nam znala reći kolika je bila težina tog napada.

Uglavnom, A. B. je nakon toga napustio stan i, prema našim informacijama, nije se više u njega vraćao. Nepoznato je i što se u međuvremenu između njih dvoje događalo i kakva je bila njihova komunikacija, ali S. S. je desetak dana nakon tog sukoba odlučila prijaviti svog partnera policiji za obiteljsko nasilje. Učinila je to 6. 11. 2020., nakon čega je on uhićen i predan pritvorskom nadzorniku, a sljedećeg dana, u subotu 7. 11., odveden je na ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku, gdje ga je dežurni tužitelj nakon saslušanja odlučio pustiti da se brani sa slobode, odredivši mu pritom mjere opreza.

Iz ODO-a u Osijeku izvijestili su nas da je muškarcu određena "zabrana približavanja i uspostavljana ili održavanja veze u odnosu na oštećenu, te mjera opreza udaljenja iz doma". Policija je o tome obavijestila i oštećenu S. S., koja je nedugo zatim pozvala svoga bivšeg muža i zamolila ga da joj dođe promijeniti bravu na ulaznim vratima stana. On je doveo bravara koji je zamijenio bravu, a nakon što su svi zajedno izašli iz zgrade, A. B., koji je u to vrijeme sjedio u obližnjem kafiću i čekao S. S., nasrnuo je na nju. Bivši suprug je spašavao sina, a bravar je pokušao zaštititi S. S., pri čemu je i sam zadobio ubodnu ranu.

Bez dodatnih odgovora

No sat vremena prije napada S. S. je izvijestila policiju da je A. B. nazvao njezina sina i pokušao stupiti s njom u kontakt. Policija je o tome obavijestila tužitelja koji im, očito, nije dao izričit nalog da ga ponovno privedu.

Od DORH-a smo tražili i dodatne odgovore vezane uz ovaj slučaj. Zanimalo nas je jesu li uz prijavu za obiteljsko nasilje bili priloženi i drugi dokazi koji bi upućivali na nasilničku prošlost 46-godišnjaka, koji je prije 10-ak godina bio optužen za pokušaj ubojstva, kao i što je presudilo odluci da se za njega ne zatraži istražni zatvor i da ga se pusti na slobodu.

No samo su rekli da je postupak u fazi izvida koji su tajni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 08:38