CRNI JACK S JELAČIĆA

Ukrao kasu s novcem pa tvrdio da se ne sjeća: ‘Pio sam prije posla i uzimao lijekove protiv ovisnosti...‘

Osumnjičeni muškarac kaže da se osvjestio tek kad se probudio na podu okružen policijom i liječnicima iz Hitne pomoći

Sajam na Trgu bana Jelačića, Ilustracija

 Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića sa štanda OPG-a, koji se bavi prodajom mesnih proizvoda, u listopadu 2019. godine ukradena je kasa. Iako je mjesto krađe vrvjelo prolaznicima, osumnjičeni muškarac, inače zaposlen u službi za korisnike, ubrzo je i lako pronađen, a uz njega i crna metalna kasa s otprilike 6.500 kuna.

Izjavio je kako se smatra krivim za spomenuto kazneno djelo, ali je tijekom obrane napomenuo i kako misli da se to sve dogodilo jer je tog dana popio dosta alkohola i išao po kafićima prije posla. Istovremeno je zbog ovinosti koristio i terapiju lijekovima. Prema njegovoj verziji događaja, odjednom se samo našao na tlu i oko njega je bila policija. Krađe kase se uopće ne sjeća, već samo da se odjednom pojavila policija i vozilo hitne pomoći.

Općinski kazneni sud u Zagrebu je 4. listopada ove godine donio presudu kojom je osuđen za počinjenje kaznenog djela protiv imovine – krađe. Izrečena mu je uvjetna kazna zatvora u trajanju od deset mjeseci, uz rok kušnje od četiri godine tijekom kojih ne smije počiniti novo kazneno djelo. Također mu je izrečena mjera obaveznog liječenja od ovisnosti s maksimalnim trajanjem od tri godine.

Prilikom određivanja kazne sud je kao olakotnu okolnost uzeo u obzir činjenicu da je iskreno priznao počinjeno kazneno djelo i jasno iskazao svoju svijest da se radi o pogrešci. Olakotno je ocijenjeno i njegovo psihičko stanje u kojem se nalazio tijekom krađe, ponašanje vođeno ovisnošću o drogama tijekom emocionalne poljuljanosti i utjecaja alkohola.

Kao otegotne okolnosti sud je ocijenio prethodno višestruko osuđivanje za niz kaznenih djela, što upućuje da prijašnje kazne zatvora nisu postigle svoju svrhu sprječavanja budućih kaznenih djela, već da su kaznena djela imovinske prirode uobičajeni obrazac funkcioniranja osuđenog muškarca.

Upozoren je i da sud može opozvati uvjetnu osudu i odrediti izvršenje kazne zatvora ako se bez opravdanog razloga krši obveza liječenja od ovisnosti. Presuda je nepravomoćna i na nju je 27. listopada ove godine izjavljena žalba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 06:46