PLJAČKAŠI

UIGRANA BANDA Onesposobe alarm, obiju sef i iz stanica za otkup zlata nose stotine tisuća kuna

Split, 160909.Policijski ocevid u ulici Kralja Zvonimira nakon pucnjave, u kojoj po nesluzbenim informacijama nema ozlijedjenih.Foto: Josko Ponos / CROPIX
 Joško Ponoš / CROPIX

Tvrtka Auro Domus, najveći hrvatski otkupljivač zlata, našla se, kako smo neslužbeno doznali, na meti uigrane bande koja je već opljačkala tri njihove poslovnice u Dalmaciji i domogla se plijena od oko 250.000 kuna.

Svi dokazi upućuju na to da se radi o organiziranoj i profesionalnoj ekipi koja je provale izvela na prilično vješt način, a samo u protekla tri tjedna opljačkali su Auro Domusove poslovnice u Zadru, Trogiru i Makarskoj. Također, postoje indicije i da ista ekipa stoji iza pljačke jedne kladionice u Trogiru.

Tajne sigurnosne kutije

Prema neslužbenim informacijama kojima raspolažemo, njihov modus operandi uključuje onesposobljavanje sustava alarma i videonadzora te razvaljivanje vrata, a u pojedinim slučajevima provalili su čak i kroz blindirana vrata. Potom pronalaze skrivene sigurnosne kutije u kojima prekidaju sve instalacije.

- Biraju poslovnice u centrima mjesta, na istaknutim pozicijama koje bolje rade, ali su i izloženije pogledima slučajnih prolaznika. U Makarskoj su to učinili čak u susjedstvu policijske postaje. Dobro su uvježbani, brzo odrade provale i pljačke i nestanu prije nego što ih itko registrira. Razvaljuju sefove i kradu ono što se može lako ‘utopiti’, odnosno kune i eure i zlato, puštaju egzotične valute... Očito su dobro upoznati s funkcioniranjem sigurnosnih sustava, od alarma do kamera, jer su izbjegli da budu snimljeni, ali i da ih policija uhvati iako su provaljivali na frekventnim mjestima - rekao nam je izvor upućen u slučajeve koji je želio ostati anoniman.

Bez dojave o provali

Kako smo doznali, u Zadru i Trogiru Auro Domus nije dobio ni dojavu o provali, odnosno alarm je bio brzo onesposobljen pa poziv nije stigao do zaštitara, nego su uposlenice pronašle razvaljena vrata kad su ujutro došle na posao. U Makarskoj je, pak, poslovnica u blizini policijske postaje pa su policajci čuli alarm i obavijestili zaštitare. Međutim, dok su policajci i zaštitari stigli do poslovnice, pljačkaši su već nestali s lica mjesta.

U Auro Domusu nisu željeli komentirati te slučajeve.

Unapređenje sustava

- Tvrtka Auro Domus kontinuirano unapređuje svoj sigurnosni sustav i ulažemo velika sredstva i napore u što bolju zaštitu poslovnica, prvenstveno zbog sigurnosti naših uposlenika. Potvrda da smo u tome i uspjeli jest drastičan pad provala od 2012. godine do danas, kao i činjenica da se zahvaljujući nadzornim kamerama i odličnoj suradnji s policijom praktički svi kriminalci otkriveni i privedeni. Vjerujemo da će ta suradnja s istražiteljima i u ovom slučaju vrlo brzo donijeti uspješne rezultate, ali zbog provođenja istrage nismo u mogućnosti komentirati detalje samih kriminalnih aktivnosti - rekao nam je Davor Žic, direktor marketinga Auro Domusa.

Materijalna šteta

Materijalna šteta zbog tri provale u otkupne stanice, prema neslužbenim informacijama, kreće se oko 250.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 05:13