ZAVRŠILA POTRAGA

UHIĆEN NAJTRAŽENIJI SVEĆENIK U HRVATSKOJ Fra Šimu odao signal mobitela, s njim je bila i djevojka?

Prošlog tjedna netragom je nestao s milijun eura od crkvenog zemljišta i tajanstvenom djevojkom
 Ivo Ravlić / CROPIX

ZAGREB - Danima je fra Šime Nimac sa "tajnih lokacija" medijima poručivao da će se vratiti u velikom stilu, te objasniti gdje je nestalo desetak milijuna kuna od prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi i tko tu kome u čitavoj priči što smješta.

-Nisam kriminalac i nisam u bijegu, slučaj je kompliciran, ponavljao je.

Policija je ipak bila brža i nije mu povjerovala pa je fra Šime uhićen u srijedu poslijepodne u stanu na lokaciji u Zagrebu i jedini intervju koji će sada dati je onaj - istražiteljima. Uhićen je temeljem kaznene prijave Nadbiskupije Splitsko-makarske, kažu u MUP-u, pa je, čim su mu stavili lisice, prebačen u Split, na kriminalističku obradu.

Neslužbeno doznajemo kako je lociran putem signala svog mobitela.

- Policija je postupala po kaznenoj prijavi Crkve, a tek ćemo kriminalističkom obradom utvrditi o kakvim se točno kaznenim djelima s njegove strane radi, rekla nam je Jelena Bikić iz MUP-a.

Na pitanje je li sa Šimom Nimcem u trenutku uhićenja bila i ženska osoba u policiju nisu željeli službeno potvrditi, ali neslužbeno doznajemo kako je to istina.

- Što se nestalog novca tiče, mislim da je još prerano o tome govoriti, tek trebamo utvrditi što je fra Šime Nimac točno napravio, završila je Bikić.

Večeras se još, kako smo doznali neslužbeno u splitskoj policiji, nije znalo tko će voditi slučaj. Naime dosad se još nisu susreli sa činjenicom da bi svećenik bio prijavljen za zlouporabu položaja i ovlasti pa je ključno pitanje ima li fra Šime Nimac status službene osobe. Ako utvrde da jest onda bi istragu preuzeo USKOK, a ako nije, onda bi slučaj preuzelo Županijsko državno odvjetništvo u Splitu ili Općinsko državno odvjetništvo u Makarskoj.

- U svakom slučaju Nimac će kada stigne u Split biti smješten u policijsku pritvorsku jedinicu koja ima sve potrebne uvjete- krevet i toalet, rekli su nam neslužbeno u splitskoj policiji.

Uz Nabiskupiju fra Nimca su kazneno prijavili i mještani Baške Vode, koje je kao župnik Nimac donedavno i sam odrješavao grijeha. Očito mu nisu mogli oprostiti što je atraktivno zemljište u Baškom polju prodao, pa novac u dva navrata skinuo sa računa i otišao put Zagreba.

U Lišanima Oštrovačkim, Nimčevu rodnom selu, gdje ga od milja, jer voli koketirati sa curama, zovu fra Prč, vijest o uhićenju dočekana je sa nevjericom.

- Nadamo se da je sve ovo veliki nesporazum i da će Šime sve uspjeti objasniti, rekli su nam u mjestu.

U međuvremenu radili su odvjetnici sa obje strane- Nimac je navodno svoju stranu priče povjerio svom odvjetniku, a Crkva je angažirala odvjetnički tim koji bi prvenstveno trebao osigurati da se poveća količina novca vrati na račun župe u Baškoj Vodi. Drugi je korak da se ugovor o kupoprodaji zemljišta raskine, jer je fra Šime zemlju prodao, kako kažu, bez znanja nadređenih u svojoj provinciji i nadbiskupiji.

Čitav slučaj je počeo u travnju kada je Šime Nimac kao zastupnik Župe Bast u Baškoj Vodi sa tvrtkom Sunčani Bast doo sklopio ugovor i prodao 40 tisuća metara kvadratnih zemlje za iznos od 1,31 milijuna eura. Tvrtka je novac uplatila na račun župe, a Nimac je dvaput u svibnju i jednom u srpnju sa računa kompletni iznos u kunskoj protuvrijednosti podignuo.

Učinio je to bez dozvole ili valjanog razloga objasnili su u priopćenju iz franjevačkog Provincijala.

Nadbiskupija Provincijal nazvali su ga egoistom i javnosti se ispričali zbog njegovog ponašanja te su potvrdili kako je protiv fra Šime poveden postupak isključenja iz franjevačkog reda.

Nimac je već dulje pažnju svojih nadređenih, ali i mještana plijenio raskošnim stilom života- vozio je skupe aute, navodno kupio jahtu, a bio je omiljen među ženama. Zbog svega toga su ga nazivali svećenikom playboyem i Armani fratrom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 06:12