ŠOKANTNI SLUČAJEVI

'UBIJAJU NAM PSE, A POLICIJA NE POMAŽE JER SMO MI ČUDACI?!' Ogorčeni vlasnici životinja optužuju policiju

 Tomislav Krišto/CROPIX

U nedjelju poslijepodne u zagrebačkom Vrbiku u dvorište obiteljske kuće bačena je petarda, a kuja Beba odmah ju je pokupila. Eksplodirala joj je u ustima pa ju je veterinar morao uspavati. Dana 20. ožujka u mjestu Normanci pokraj Našica nastradao je pas Roko. Odsječene su mu uši, testisi, peti prst, probodeno mu je oko, slomljena vilica i izbijeni očnjaci.

Preživio je. Tijekom proslave Nove godine u istarskoj Galižani zbog eksplozije petarde u čeljusti morao je biti eutanaziran pas Miško. Psu koji je bio svojevrsna seoska maskota netko je nasilu ugurao petardu u usta. Jedno je zajedničko svim tim psima: još uvijek se ne zna tko ih je ozlijedio. Iako Normanci imaju 300 stanovnika, a Galižana 1300, policija još nije uspjela pronaći počinitelja.

Vlasnici životinja tvrde da policija često ne reagira na slučajeve zlostavljanja. Mnogi podsjećaju na nedavni slučaj zagrebačkog trovanja pasa, za koji još uvijek nitko nije odgovarao.

Tada su neki od vlasnika imali negativna iskustva s policijom.

Pametnija posla?

Gledali su na njih, tvrde vlasnici, kao na ljude koji nisu posve pri sebi jer rade problem zbog životinja.

Podsjetimo, Kazneni zakon od siječnja ove godine propisuje kaznu zatvora do godinu dana osobi koja bez opravdanog razloga usmrti životinju ili je teško zlostavlja nanoseći joj bol.

Onaj tko uskrati hranu ili vodu životinji na dulje vrijeme u zatvoru će provesti do šest mjeseci.

- Ne shvaćaju nas ozbiljno, gledaju na vlasnike životinja kao na ljude koji nemaju pametnijeg posla nego da rade dramu od svega - kaže ogorčeno vlasnica nekoliko pasa iz Zagreba. Aktivisti se slažu da problem postoji te tvrde da je problem i to što zakone nema tko provoditi: veterinarski inspektori, dodaju, više pregledavaju skladišta nego što se bave zaštitom životinja.

Hitno odjel za životinje

- U policiji ne postoji poseban odjel za životinje koji bi se bavio ovakvim slučajevima. Tu bi se na jednome mjestu rješavali svi problemi, a policiju bi se i educiralo. Često policajci i veterinarski inspektori traže od onih koji su prijavili zlostavljanje ili usmrćivanje životinje da sami provedu istragu i otkriju počinitelja. Na neki način staju na stranu zločinca, jer onaj tko prijavi slučaj - radi probleme - tvrdi Luka Oman, predsjednik Prijatelja životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. srpanj 2024 01:32