IMALI I ‘KRTICE‘?

U mjesec dana ukrali najmanje 1,3 milijuna kuna, evo kako su funkcionirali: Žrtve nisu birali slučajno

Imali su podatke o mirovinama i ušteđevinama starijih osoba, a žrtvama su se predstavljali kao policajci

Romano Beganović

 FACEBOOK

Zbog sumnji da su u nepunih mjesec dana počinili čak 27 prevara u kojima su se starijim osobama predstavljali kao policajci te im uzimali novac, zaradivši više od 1,3 milijuna kuna, policija i USKOK u srijedu su uhitili i osumnjičili 20-ak osoba s područja Zagreba, Bjelovara i Pitomače.

Riječ je o vrsti prevara na koje policija, zbog njihove učestalosti, već godinama upozorava građane. No usprkos tome, na području Zagreba takve se prevare događaju gotovo svakodnevno. Još gore, čini se da iza velikog broja tih prevara stoji jedna kriminalna organizacija.

Tajni nadzor

Naime, otkad su policija i USKOK 10. listopada počeli tajnu akciju nadzora nad osumnjičenicima, otkriveno je da oni prosječno svaki dan počine jednu prevaru. Konkretno, 11. listopada navodno su počinili dvije, zatim 13. listopada još dvije, 14. listopada još dvije, 25. studenoga čak četiri prevare... Plijen u nekim od tih prevara bio je i po 50.000 eura, odnosno sva ušteđevina koju bi umirovljenici znali čuvati kod kuće.

Modus svake od tih prevara je isti - prevaranti targetiraju starije, uglavnom dobrostojeće osobe te ih najprije kontaktiraju telefonom predstavljajući se kao policajci ili bankari, a zatim ti "policajci" dolaze u posjet svojim žrtvama te im kažu da su dobili krivotvoreni novac i da im ga trebaju predati na vještačenje ili slično.

image

Romano Beganović

FACEBOOK

U konkretnom slučaju, u kojem je u srijedu uhićeno 20-ak sumnjivaca, kao glavni organizator osumnjičen je Romano Beganović (26), ali i nekoliko članova njegove bliže i šire obitelji. Riječ je o osobama koje su već ranije bile uhićene upravo zbog sličnih djela, no očito ih pravomoćne osuđujuće presude čak niti privremeno nisu zaustavile. No ono što svakako plijeni pozornost kod ove grupe osumnjičenika jest njihova organiziranost. Naime, kako je policija otkrila tajno ih nadzirući, postoji velika konspirativnost u međusobnoj telefonskoj komunikaciji među osumnjičenicima, ali i u telefonskim pozivima žrtvama. Otkriveno je tako da osumnjičenici gotovo svakodnevno mijenjaju mobitele i koriste samo prepaid brojeve kako im se ne bi ušlo u trag i kako im se ne bi tajno snimali razgovori.

Imali ‘krtice‘

Ono što je još impresivnije jest to da žrtve nisu bile izabrane nasumično, već su, prema riječima žrtava, prevaranti točno znali kolike mirovine imaju i kolika im je ušteđevina na bankovnim računima.

To nedvojbeno ukazuje da prevaranti imaju "krtice" u određenim novčarskim institucijama, međutim policija i Državno odvjetništvo nikad, pa ni u akciji od srijede, nisu uspjeli doznati tko su te "krtice".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:35