AKCIJA USKOK-a I POLICIJE

U Istri uhićeno 12 osoba: Cure prva imena osumnjičenih i informacije o slučaju

Uskok i Policijska uprava istarska provode hitne dokazne radnje i uhićenja

Današnja uhićenja nastavak su akcije ‘Dorina‘ iz 2022. Na fotografiji: Uhićenje Damira Janka, bivšeg pročelnika u općini Vodnjan (lipanj, 2022.)

 Goran Sebelic/Cropix

Uskok i Policijska uprava istarska izvijestili su u srijedu da na području Istarske županije provode hitne dokazne radnje i uhićenja više osoba koje sumnjiče za kaznena djela protiv službene dužnosti, a koja su vezana uz legalizaciju građevinskih objekata

Istarska policija dodaje da u akciji sudjeluju djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije PU istarske u koordinaciji s Uskokom te da se pod nadzorom nalazi više osoba.

U tijeku su pretrage poslovnih i privatnih prostora.

Uskok ističe da će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.

PU istarska objavila je kako "u realizaciji ovog složenog kriminalističkog istraživanja sudjeluje više od 40 policijskih službenika te se pretrage provode na više lokacija".

HRT neslužbeno doznaje kako je u današnjoj akciji uhićeno 12 osoba.

Kako doznajemo, današnja akcija u Istri nastavak je prošlogodišnje akcije Dorina na području Vodnjana koja se doticala sumnjivih legalizacija na području južne Istre. I današnja akcija provodi se na području južne Istre, okolice Vodnjana.

Kako piše portal Istra24, ovaj put na udaru istražitelja su fažanski načelnik Radomir Korać, Sead Ibrahimović i Krešimir Stojkovski. Uz Koraća, danas je privedena i Sandra Pinzan, supruga županijskog pročelnika za poljoprivredu Ezija Pinzana. O njoj je portal Istra24 pisao vezano za nezakonitosti oko legalizacije u Banjolama.

Podsjetimo, lani se akcija odvijala krajem lipnja, a na ispitivanje u Rijeku odveden je bivši vodnjanski pročelnik Odjela za komunalni sustav Damir Janko kojemu je pretresena obiteljska kuća.

No, on nije bio jedini tada na meti istražitelja. Naime, djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave istarske u koordinaciji s Uredom za suzbijanje organiziranog kriminaliteta i korupcije USKOK u sveobuhvatnoj akciji kriminalističkog istraživanja zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti obišli su dvadesetak adresa u okolici Vodnjana i Pule u akciji nazvanoj Dorina.

Janka i još 20-ak osoba tereti se, naime, za pogodovanja u području prostornog planiranja i bespravne gradnje. A uz njega, istražitelji i policija pokucali su odmah ujutro i na vrata bivše referentice koja je radila u Jankovom uredu - Dore Komparić u Fažani, inače bivše voditeljice Odjela za prostorno planiranje i gradnju Grada Vodnjana.

Ista se situacija odvila i na adresi Mladena Kancelara iz Barbana, bivšeg čelnika Ureda državne uprave Istarske županije, koji je odveden iz svoje kuće na Barbanštini. Policija je odvela i Dragana Štokovca, vlasnik građevinske tvrtke Štok u Vodnjanu, a pretresli su se i uredi projektanata i geodeta u Puli koji su bili povezani s njima. Uhićen je tako Puljanin Krešimir Stojkovski, poznati geodet iz tvrtke Geo Biro d.o.o. koja sjedište ima na pulskim Giardinima.

Istragom je obuhvaćen i Sead Ibrahimović, nekadašnji šef Odjela za prostorno uređenje Istarske županije, te projektantica Maja Ristić, kao i pojedini slovenski vlasnici nekretnina na vodnjanskom priobalju koji su tražili legalizacije svojih objekata.

Više o akciji ‘Dorina‘ možete pročitati OVDJE

Načelnika Fažane danas nema na poslu

Načelnik Fažane, Radomir Korać, danas nije došao na posao, niti se javlja na telefon. Nitko ne zna je li mu na vrata došla policija. No, već sada se zna da vjerojatno neće večeras doći na sjednicu Općinskog vijeća. Pretpostavllja se da je razlog istraga vezana za legalizaciju njegove vikendice u Peroju.

Naime, još je u srpnju prošle godine anonimni prijavitelj DORH-u podnio kaznenu prijavu protiv načelnika Općine Fažana, ali i protiv bivše savjetnice za prostorno planiranje i izgradnju Grada Vodnjana Dore Komparić te ovlaštenog arhitekta Dragana Štokovca. Razlog - navodno krivotvorenje legalizacije nezakonito izgrađene vikendice u vlasništvu načelnika Koraća u Peroju.

Vikendica se nalazi 200 metara od more, a navodno je Komparić, postupajući po zahtjevu za legalizaciju podnesenom od strane treće osobe u ime načelnika Radomira Koraća, donijela Rješenje o izvedenom stanju 15. svibnja 2018. godine kojim je protivno zakonu ozakonjena nezakonito izgrađena zgrada fažanskog načelnika.

Zgrada je izgrađena nakon 21. lipnja 2011. godine kada se takvi objekti više nisu mogli legalizirati. Tada je Korać za Glas Istre kazao da to nije istina i da je radio sve legalno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:53