SUĐENJE PARTNERICI

Tukla me, a ja sam bježao! Prijetila je da će mi djecu strpati u dom... Znate li što je onda napravila?‘

Optužena Suzana Tadić, koja je s bivšim partnerom Dubravkom L. živjela četiri godine, ne smatra se krivom


Suzana Tadić na suđenju za pokušaj ubojstva bivšega partnera na Županijskom sudu u Velikoj Gorici

 Damir Krajač/CROPIX

Suzani Tadić (44) počelo je suđenje na Županijskom sudu u Velikoj Gorici zbog pokušaja ubojstva Dubravka L., kojeg je ljetos tijekom vožnje autom vrijeđala, prijetila mu i udarala ga po licu, a nakon što je ispao iz auta, pokušala ga je pregaziti te ga čak i prignječiti uza zid zgrade.

On je spas potražio u autu prolaznika koji su ga odvezli na policiju. Nesvakidašnje scene odvijale su se u novozagrebačkoj Svetoj Klari 30. kolovoza lani u popodnevnim satima, a optužena Tadić se ne smatra krivom i, sad već bivšeg partnera, smatra obiteljskim nasilnikom. Zajedno su živjeli četiri godine u njezinu stanu. Ljubav se raspuknula, a žrtva je na ročištu postavila imovinsko-pravni zahtjev težak 15.000 eura.

- Tog dana bio sam na poslu i ponio sam mobitel koji mi je ona tri dana prije uzela i nije mi ga dala koristiti. Bio sam zauzet i nisam se javljao na telefon, pa je zvala moje kolege na mobitel. Bila je bezobrazna i prijetila da će me prijaviti za silovanje i djecu mi strpati u dom. Nastavila mi je slati poruke te me na kraju, dobrog raspoloženja, došla pokupiti na posao mojim autom.

Noćne more

Početak vožnje bio je normalan, a onda je najednom počela čitati moje poruke u mobitelu. Krenule su nove uvrede i prijetnje da će me ubiti, vozila je čak u kontra smjeru, davala je gas i svi su se čudili toj vožnji tijekom koje me tri puta udarila rukom u nos pa mi je potekla krv.

Ja joj pružao otpor nisam, molio sam ju da se smiri te sam samo pokušavao pobjeći - počeo je opisivati trenutke agonije oštećeni Dubravko L. koji je, vidjevši da je morala zaustaviti auto zbog zaustavljenog kamiona u ulici, odlučio istrčati iz vozila. Bio je jednom nogom već vani, a kako se kamion s ulice taman pomaknuo, Tadić je, tvrdi, dala gas pa je ispao iz auta. Ozlijedio je noge, poderao hlače.

- Šepajući sam otišao iza jedne kuće, a ona se autom vratila nazad i vidjela me. Autom je ušla u prolaz te zapela za žuti plinski ormarić i krenula prema meni. Iz drugog pokušaja je na mene naletjela autom na kraju, pritisnuvši mi leđa zidu. Desetak sekundi me je tako branikom pritiskala dodavajući gas. Kad je popustio pritisak, pobjegao sam, ali sam bio spor jer sam šepao pa je ona vožnjom unazad došla do mene pokušavajući me opet udariti, ali sam se nekako bacio ulijevo. Izbjegao sam udarac, a zatim mi je neka žena iz svog auta rekla:

‘Uđi u vozilo, vidjeli smo sve. Pa ova će te ubiti‘. Bila je s obitelji i htjela me odvesti u bolnicu, ali sam, s obzirom na to što se događalo prethodnih dana, zamolio da me odveze na policiju da prijavim događaj - opisao je oštećeni koji je kasnije završio u KBC-u Rebro na pregledu. Nakon tog događaja ima noćne more, ne može spavati i loše se psihički osjeća.

Odgovarajući na pitanja odvjetnice optužene je li vikao kad je navodno Tadić krenula na njega autom, svjedok je povisio ton, rekavši: ‘Naravno da sam vikao od bolova. I vi biste vikali da vas netko gazi autom i gnječi. Molio sam je da se smiri i prestane, ali uzalud‘. Do tada ju nije nikad prijavljivao policiji iako je, tvrdi, bilo razloga.Psihijatar vještak Goran Arbanas, braneći nalaz i mišljenje, kazao je da kod Tadić nisu našli simptome ili znakove duševne bolesti niti poremećaja.

Poremećaj ličnosti

Njezina struktura ličnosti ukazuje na miješani poremećaj ličnosti sklopa B koji nije duševna bolest u užem smislu, već predstavlja uobičajeni obrazac ponašanja i doživljavanja. Radi se o ekstrovertiranom poremećaju ličnosti koji se manifestira pojačanom emocionalnom reakcijom u odnosu na prosječnog čovjeka.

- Nakon što sam sve ovo čuo, zanima me je li optuženica u stanju počiniti isto kazneno djelo kao ovo koje joj se stavlja na teret? - upitao je sve prisutne u sudnici, no nitko mu nije mogao dati odgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:22