OSTALI BEZ TADIJE I MARIJA

Tuga, suze i bol u Slavonskom Brodu: ‘Da se barem vlak pokvario par kilometara dalje...‘

Žrtve teške željezničke nesreće kod novske bili su dugogodišnji zaposlenici Hrvatskih željeznica

Mario Gusak

 Vlado Kos/Cropix/

Velika se tuga nadvila nad Slavonskim Brodom. Vijest o stravičnoj željezničkoj nesreći u kojoj su živote izgubili strojovođa putničkog vlaka Mario Gusak i njegov stariji prijatelj i kolega, kondukter Tadija Matković donijela je veliku žalost njihovim obiteljima, ali i brojnim prijateljima, poznanicima te njihovoj željezničkoj obitelji, jer kako nam kažu njihovi prijatelji i kolege s posla iz Slavonskog Broda, oni su funkcionirali kao prava obitelj.

- Mi smo mali kolektiv, već godinama zajedno radimo i kroz sve te godina između nas se razvilo pravo i iskreno prijateljstvo. Grozno se osjećamo, jer nismo izgubili kolege, nego prave, iskrene, istinske prijatelje. Njih dvojica bili su dobre duše naše male zajednice i već nam sada nedostaju – s velikom tugom u glasu rekao nam je jedan prijatelj i kolega poginulih željezničara. Obojica su bili i obiteljski ljudi. Iza Guska je ostala supruga i troje djece, dvojica odraslih sinova, maloljetna kći te dvoje unučadi, a iza Matkovića supruga, sin, kćerka i troje unučadi.

image

Mario Gusak,

Vlado Kos/Cropix/Cropix

- Tadija je uskoro trebao i u mirovinu. Nedavno je napunio 60 godina, a i Mario bi vrlo skoro ispunio uvjete za mirovinu s obzirom na beneficirani radni staž – kazao nam je drugi željezničar s kojim smo razgovarali. Tuga i bol u obiteljima je ogromna.

- Još uvijek nam je teško povjerovati da se to dogodilo, da je to istina... Mario je bio sjajan čovjek, suprug, otac, dida. Nikada se oko njega nisu vezali nikakvi problemi, baš je bio pravi obiteljski čovjek i predani radnik, kojeg su i kolege uvijek hvalile kao savjesnog i pouzdanog – rekla nam je rođakinja poginulog Guska, koja poznaje i Matkovića.

- Isto sjajan čovjek, veseljak, šaljivdžija... Stvarno se o obojici može govoriti samo sve najbolje – istaknula je s tugom u glasu naša sugovornica. Obitelji također čekaju informacije o tome što se dogodilo, kako je do nesreće došlo, iako im je to u drugom planu, jer Marija i Tadiju ništa ne može vratiti. Njihovi kolege s kojima smo razgovarali također nam potvrđuju da su obojica bili izuzetni ljudi.

- Uvijek su bili spremni pomoći mlađim kolegama. Tadija je k tomu bio pravi veseljak, šaljivdžija, uvijek s nekim vicem u džepu, koji je znao izvući i ispričati, nasmijati nas – priča jedan kolega poginulog dvojca. Jedan drugi željezničar kazao nam je i kako je ovo očito bio i splet nesretnih okolnosti.

- Taj vlak vozi na relaciji Vinkovci - Novska i postaja u Rajiću je predzadnja na toj relaciji. Da se teretni vlak koji je bio u kvaru, pokvario na postaji nakon Novske u smjeru Zagreba, ne bi bilo ni ove nesreće. No, na žalost, sada pričamo o tragediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:16