NEDOSTUPNI VLASTIMA

Trojica pripadnika tzv. SAO Krajine prijavljeni za dvostruko silovanje 28-godišnje žene u Sunji

Sva trojica osumnjičenih za ratni zločin nad civilima nedostupni su hrvatskim tijelima kaznenog progona

Ilustracija

 Niksa Stipanicev/CROPIX

Svirepi zločini iz ljeta 1993. i proljeća 1995. godine na sunjskom području u kojem je žrtva bila hrvatska državljanka, koja je tri puta silovana, rezultirali su kaznenom prijavom koju je podnijela sisačka policija u koordinaciji s Odjelom za ratne zločine Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Prema kaznenoj prijavi zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, kazneno će odgovarati muškarci koji su u vrijeme zločina u ljeto 1993. godine imali 37 i 42 godine, a treći je u inkriminiranom periodu, na proljeće 1995., bio star 36 godina.

- Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja kako su tad 37-godišnjak i 42-godišnjak, točno neutvrđenog dana, u ljeto 1993. godine, na privremeno okupiranom području u mjestu blizu Sunje, za vrijeme trajanja oružanog sukoba hrvatske vojske i srpskih paravojnih formacija tzv. Republike Srpske Krajine (RSK) na području Republike Hrvatske, naoružani i odjeveni u vojnu odoru kao pripadnici paravojnih oružanih formacija tzv. RSK tijekom noći došli u obiteljsku kuću u kojoj je stanovala tad 28-godišnja hrvatska državljanka (civil) te uz prijetnju oružja nad njom izvršili nasilni spolni odnos - navode iz sisačke policije.

Policija je još utvrdila i da je na proljeće 1995. godine muškarac star 36 godina kao pripadnik paravojnih formacija tzv. RSK također odlučio posjetiti dom iste žrtve. Bio je naoružan i odjeven u vojnu odoru te je ženu silovao.

- Policija je protiv trojice osumnjičenih, koji su nedostupni tijelima kaznenog progona Republike Hrvatske, podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu - kažu iz policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:21