OGLASIO SE USKOK

Trojica Hrvata pala zbog šverca stotina kilograma droge po Europi

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv jednog

Uhićenje, ilustrativna fotografija

 Cropix/

Uskok je, temeljem policijske prijave, pokrenuo istragu protiv trojice osumnjičenika, od kojih su dvojica uhićeni u srijedu na splitskom području, a treći je od prije u zatvoru, zbog sumnje na krijumčarenje, proizvodnju i prodaju više stotina kilograma droge, a za jednog od njih je zatražen istražni zatvor.

Neslužbeno se doznaje da je jedan od uhićenih 44-godišnji Kaštelanin Krešo Svalina, poznatiji kao Ajkula koji je prije dvije godine uhićen zbog dilanja, izrade i nabave droge, kao i zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari.

Policija i Uskok sumnjaju da je 44-godišnjak od početka 2020. do 10. veljače ove godine u Hrvatskoj, Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, te BiH angažirao 59-godišnjaka i 41-godišnjaka u zločinačko udruženje kako bi neovlašteno proizvodili i u promet stavljali droge.

​To je udruženje, zajedno s još dvije osobe, nabavljalo kokain koji su prevozili i prodavali u UK, amfetaminsko ulje iz Nizozemske krijumčarili su u Hrvatsku, baš kao i veću količinu marihuane iz BiH koju su zatim prodavali u Hrvatskoj. Uskok navodi da su osumnjičeni u realizaciji zajedničkog djelovanja i preuzimanja novca od prodaje droge koristili posebno napravljene kriptirane telefone za međusobnu komunikaciju.

​Među ostalim je 44-godišnjak prokrijumčario dva kilograma kokaina iz Nizozemske u UK, a droga je pronađena i oduzeta u Doveru, te s drugom dvojicom osumnjičenih marihuanu iz BiH. Prvoosumnjičeni je, sumnjaju istražitelji, sve organizirao pa i novac za kupnju droge, a izdavao je i naloge i upute drugoj dvojici.

​To je udruženje prokrijumčarilo najmanje dva kilograma kokaina, 44,9 litara amfetaminskog ulja od kojeg su izradili oko 236 kilograma amfetamina te 100 kilograma marihuane, a prodajom tih droga su "zaradili" najmanje 839 tisuća eura.

O zahtjevu tužiteljstva za određivanje istražnog zatvora odlučivat će sudac istrage splitskog Županijskog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:43