KAZNENA PRIJAVA ZBOG KRAĐE IDENTITETA NA FACEBOOKU

Trogiranka sa 13 godina otvorila lažni profil i vodila ga tri godine

Trogirska policija podigla je kaznenu prijavu protiv 16-godišnjakinje koja je otvorila lažni profil na Facebooku .

Danas 16-godišnjakinja s trogirskog područja još 2010. (u dobi od 13 godina) otvorila je na Facebooku lažni profil na ime 17-godišnjakinje iz Splita i policija je sumnjiči da je počinila kazneno djelo nedozvoljene upotrebe osobnih podataka.

- Postupali smo po prijavi oštećene djevojke iz Splita. Evidentirali smo da je lažni profil otvoren od sredine 2010. do veljače 2013. i postupili prema odredbi o nedozvoljenoj upotrebi osobnih podataka - kažu u policiji.

Kazna i do 6 mjeseci

Protiv maloljetnice je podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu za mladež. Naime, za kazneno djelo nedozvoljene upotrebe osobnih podataka može se izreći novčana kazna ili kazna zatvora do šest mjeseci. Identitet, točnije IP adresa s koje je otvoren lažni profil može se lako utvrditi. Policija može od telekomunikacijskih kompanija zatražiti podatke o IP adresi kompjutora preko kojeg je vrlo jednostavno doći do počinitelja i u ovakvim slučajevima počinitelji uglavnom budu otkriveni.

Podsjetimo, lani u svibnju 26-godišnjak iz Zadra nepravomoćno je osuđen.

Zadranin je bio prvi

Dobio je 6 mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine zbog toga što je dvjema sugrađankama otvorio lažne profile na Facebooku i Iskrici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 07:57