AFERA INDEKS NA KATEDRI ZA ANATOMIJU

Trgovinu ispitima svi su priznali, ali šute o pomagačima

Zlatko Kelović, izvanredni profesor anatomije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, kojega je USKOK osumnjičio za ukupno četiri djela primanja mita, pušten je u ponedjeljak iz pritvora u Remetincu nakon što je priznao sva djela koja mu je USKOK stavio na teret.

Velik krug sumnjivaca

No istraga o korupciji na medicini, po svemu sudeći zbog curenja informacija, nije postigla željeni učinak jer je trebala zahvatiti puno veći krug osumnjičenika. Tako je USKOK sasvim siguran da je Kelović barem u jednome slučaju primanja mita imao pomoć najmanje još jednog profesora s Katedre za anatomiju. Kelović je, međutim, kako neslužbeno doznajemo, za sada priznao samo inkriminacije u odnosu na sebe, no nikoga drugog nije prokazao kao pomagača.

Svoju obranu jučer je odlučio iznijeti i Božo Lončar, suprug sada već bivše zamjenice glavnog državnog odvjetnika Višnje Lončar, te je i on nakon priznanja jučer poslijepodne pušten iz pritvora. Tako su nepunih mjesec dana nakon pritvaranja svi osumnjičenici u slučaju korupcije na Medicinskom fakultetu na slobodi, a nekoliko ključnih za optužbu priznalo je ili da su primali mito ili da su pomagali Keloviću da studentima sredi ispite. Kelovića se tereti da je dogovorio da za novac na ispitu iz anatomije pusti ukupno troje studenata.

Tri slučaja podmićivanja

U prvom slučaju riječ je o studentici Moniki S., za što su ona i majka Keloviću posredstvom Blanke Petres platile 500 eura, premda je Kelović isprva tražio 1000 eura. U drugom slučaju Kelović je posredstvom Danča Arsova, zastupnika jedne makedonske farmaceutske tvrtke, od zadarskog pedijatra Željka Čakaruna primio ukupno 2000 eura mita da bi njegova sina pustio na ispitu iz anatomije. U trećem slučaju bila je riječ o dr. Boži Lončaru, suprugu zamjenice Mladena Bajića, Višnje Lončar. Tajno snimajući telefonske razgovore, policajci su snimili Lončara kako svom sinu, studentu prve godine medicine, dva puta pokušava srediti ispit. Najprije je od Kelovića nabavio primjerak testa iz anatomije, no usprkos tome njegov sin nije prošao ispit 17. rujna. Za drugi rok, 27. rujna, Lončar i sin odlučili su platiti 5000 kuna da ponovno pribave novi ispit. No tada se događa neočekivani obrat. Lončarevu kćer naziva policajac iz PN USKOK-a, Marko Svalina, inače njezin obiteljski prijatelj, te je obavještava da joj jer otac upao pod tajni PN USKOK-ov nadzor koji se provodio nad Kelovićem.

Tajni nadzor

U tom trenutku Svalina ne zna da je i on sam pod nadzorom osječkog PN USKOK-a, ali zbog puno ozbiljnijih optužbi, da osobama iz kriminalnog miljea prodaje podatke iz tajnih policijskih istraga. Situacija se dodatno kamplicira kada kći obavještava svog oca, brata i majku da je “tata upao pod mjere”, a o čemu Višnja Lončar odlučuje izvijestiti svojeg šefa Mladena Bajića. Uvidjevši da su im se dvije akcije našle u koliziji, policija najprije uhićuje Svalinu i njegova kolegu Vjekoslava Drnića, a tek naknadno Kelovića, te Božu Lončara i njegova sina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 02:28