SVJEDOČILA I ŽALAC

Trebala je to biti velika fešta, novac je samo kapao, a onda je kobni najam pokrenuo lavinu...

Javnost je prije 13 godina doznala za sramotno otkazivanje turneje kada su danski izvođači Olsen Brothers to otkrili medijima

Danski izvođači Olsen Brothers

 Jonas Ekstromer/Afp

U velike planove oko organiziranja manifestacije "28 Stelle" povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a koje im je servirao Željko Grgelec (66), posrnuli vlasnik posrnule agencije Ragusa Stella iz Belišća, mnoge institucije kao i glazbenici polagali su velike nade. Trebala je to biti te 2013. velika proslava za pamćenje kojom bi Lijepa naša na jedinstveni način, velikom turnejom estradnjaka iz cijele Hrvatske i sedam europskih zemalja, kroz čitav mjesec lipanj u 27 hrvatskih gradova te Trstu slavila ulazak u EU.

Temeljem niza dogovora, sklopljenih ugovora te nadasve povjerenja, i to još pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova, na račun Grgelčeva j.d.o.o. samo je kapao novac od jedinica lokalne i regionalne samouprave. Radilo se o desecima tisuća kuna koje je trebao utrošiti u navedeni projekt. Za tu priliku je, tako, Grgelec ugovorio i najam jednog prostora u Belišću, ali je i tu zgriješio jer najam za osam mjeseci gotovo da nije platio. Ali ni to nije sve. Jer je otkriveno i da je od 22. svibnja do 13. rujna 2013. trima radnicima koje je zaposlio u firmi s ciljem dobivanja subvencije od po 5000 kuna za njihovo zapošljavanje, ugovor o radu raskinuo ranije od ugovorenog, a subvencionirani novac je utrošio na druge stvari. Također, četvero radnika od njega nije dobilo plaću za dva mjeseca rada niti im je platio doprinose iako je na računu tvrtke imao sredstva. Ujedno se Grgelec ogriješio i o Zakon o računovodstvu te o Zakon o porez na dodanu vrijednost jer nije vodio trgovačke knjige i evidencije niti ulazne i izlazne račune. Mislite da je to sve? Nije. Ima još. Tereti ga se i da je kao direktor tvrtke za sebe zadržao novac ostvaren prodajom ulaznica građanima za koncert grupe Opća opasnost koji je organizirao, a potječe s prodajnih mjesta jedne valpovačke knjižare te kafića.

Ne smatra se krivim

Zbog produljenog kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju, neisplate plaća, povrede vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te pronevjere u konačnici je Grgelec na Općinskom sudu osuđen na 11 mjeseci zatvora uvjetno na pet godina, a oštećenim gradovima i županijama kao i zakinutim bivšim njegovim zaposlenicima, dosuđeni su imovinsko-pravni zahtjevi.

Grgelec se ne smatra krivim. Priznao je da je organizirao projekt proslave ulaska RH u EU, ali navodi da je netočno da je to sve neistinito bio prikazao.

- Najamninu i režije za prostor nisam platio jer nisam imao sredstva zbog otkazanog pokroviteljstva. Nije točno ni da sam ja radnicima dao otkaz već su oni sami otišli, a zahtjev za subvencijom je podnijela moja knjigovotkinja a ne ja. Ja za to nisam ni znao. Radnicima sam isplaćivao novac na ruke a oni su potpisivali isplatnice. Kad je raskinut projekt 28 Stelle prestali su dolaziti na posao. Nisam ništa ni pronevjerio jer su na organizirani koncert stigli Zoran Mišić, pjevač, razglas i sve ostalo. Jedino nije došla grupa Opća opasnost jer su me Siniša, Jelena i Nikola nazvali da ne dolaze jer neće dobiti novac. Od prodanih ulaznica svima koji su došli s ulaznicom sam vratio novac. Radi toga sam prodao svoj auto da imam za vratiti – branio se Grgelec smatrajući optužnicu protiv sebe neutemeljenom.

Kao jedan od svjedoka tijekom postupka saslušana je i Gabrijela Žalac, USKOK-ova optuženica i bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, a koja je u inkriminiranom periodu bila pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i regionalni razvoj Vukovarsko-srijemske županije. U spis je priložila kronologiju spornog događaja te je ujedno otkrila da je 2.kolovoza 2012. župan Galić zaprimio podnesak u kojem se predstavlja projekt 28 Stelle. Grgeleca su, dodala je, osobno primili na sastanak zajedno sa Aleksandrom Oršolić koja je bila projekt manager.

Dvije karavane

- Predstavili su nam program o pripremi dvije karavane: jedna je trebala krenuti iz Dubrovnika, a druga iz Vukovara i nama se to činilo stvarno zgodno povodom proslave ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Mislim i da je Grgelec rekao da postoji i pismo potpore Ministarstva vanjskih poslova RH, ali ga ja nisam vidjela. Vukovarsko srijemska županije je uputila pismo potpore, a potom i potpisala ugovor s njima u kojem stoji da će županija projekt poduprijeti sa 10.000 kuna koji su i uplaćeni. Projekt se nije realizirao, niti nam se itko ikada poslije toga javljao na telefone pa je sve prijavljeno policiji - prisjetila se Gabrijela Žalac.

U obrazloženju nedavno donesene nepravomoćne presude sud, među ostalim, njegovu obranu smatra neuvjerljivom. Kao olakotne okolnosti su mu uzete u obzir njegova starija životna dob, te činjenice da je sudionik Domovinskog rata bio i da je narušena zdravlja. Otegotne okolnosti su mu, pak, da je od prije već kazneno osuđivan za istovrsna djela.

Inače, Grgelec je u lipnju 2018. pokušao stvar uzeti u svoje ruke i naplatiti se radi otkazivanja projekta i to na ime autorskih prava. Pa je protiv Republike Hrvatske podnio tužbu za naknadu štete tešku preko 1,8 milijuna kuna sa zakonskim kamatama. Ali je ista lani nepravomoćno odbačena.

Podsjetimo, javnost je prije 13 godina doznala za sramotno otkazivanje turneje kada su danski izvođači Olsen Brothers to otkrili medijima. Smatrali su se izigranima i od strane Hrvatske kao i samih organizatora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 13:07