NESREĆA NA SLAVLJU

TRAGEDIJA NA VJENČANJU U VELIKOJ KOPANICI Nespretni barjaktar ispao iz automobila i zaradio teške tjelesne ozljede

 Igor Sambolec/CROPIX

VELIKA KOPANICA - Teške tjelesne ozljede zadobio je 31-godišnjak s područja Zagreba nakon što je ispao iz automobila koji je u subotu predvečer predvodio svatovsku kolonu kod Velike Kopanice.

Uobičajena slika slavonskih svatova na kojoj barjaktar, najčešće pod utjecajem alkohola, sjedi na otvorenom prozoru kraj suvozačkog sjedišta i maše zastavom dok mu je gornji dio tijela izvan vozila koje se kreće, tako se umalo pretvorila u tragediju.

Prema izvješću PU brodsko-posavske automobilom je upravljao 23-godišnjak također sa zagrebačkog područja kojemu je naknadno izmjereno 0,93 promila alkohola u organizmu, dok je 31-godišnjak s 1,48 promila sjedio na vratima, naginjao se gornjim dijelom tijela prema van i mahao hrvatskom zastavom, sve dok u jednom trenutku nije ispao iz automobila i pao na kolnik.

Prevezen je u Opću županijsku bolnicu gdje su mu okvalificirane teške tjelesne ozljede, koje srećom nisu opasne po život, ali je ipak zadržan na bolničkom liječenju. I stradali i vozač će pak dobiti prekršajne prijave od policije, a izvješće će biti poslano i Općinskom državnom odvjetništvu.

Ovakvom ponašanju i tradiciji slavonskih svatova prije dvije godine pokušali su stati na kraj u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Točnije, tadašnji načelnik tamošnje policije Blaž Topalović naložio je prometnoj policiji redovne kontrole svatovskih povorki, što je podijelilo građane. Jedni su hvalili taj potez, dok su drugi optuživali policiju da svatove koriste kao bankomat.

Bilo kako bilo, u dva vikenda nadzora utvrđeno je 30 teških prometnih prekršaja, među kojima je bilo 17 prolazaka kroz crveno svjetlo automobilima i jedno zaprežnim kolima, dva prekoračenja brzine radi sustizanja kolone, a nekolicina barjaktara prijavljena su zbog nedozvoljene vožnje na otvorenom suvozačkom prozoru.

Iz PU vukovarsko-srijemske tada su pojasnili i kako su nekoliko mjeseci ranije htjeli u suradnji s Uredom državne uprave i Đakovačko-osječkom nadbiskupijom doći do mladenaca i dogovoriti se s njima oko organizacije kretanja svatovskih kolona, no do toga nije došlo, pa su nakon upozorenja počeli kažnjavati.

Akcija međutim nije dugo potrajala, između ostalog i zato, što su u ljeto 2013. godine uhićeni tadašnji čelnici PU vukovarsko-srijemske kojima se sada sudi na Županijskom sudu u Osijeku, budući da ih je USKOK optužio za različita kaznena djela. Tko zna, možda se nakon ove nesreće u Velikoj Kopanici kratkotrajna akcija policije u Vukovarsko-srijemskoj županiji pretvori u standardnu kontrolu prometa svatovskih kolona u svim slavonskim županijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 00:56