DORH - LOVREN 0:2

Totalni krah DORH-a u slučaju Lovren: Bivšem reprezentativcu ne može se opet suditi za lažni iskaz

Tužiteljstvo ga je dvaput optužilo za lažni iskaz na suđenju Mamiću i oba su postupka obustavljena, a da suđenja nije niti bilo

Dejan Lovren

 Vlado Kos/cropix/Cropix

Dejan Lovren - Državno odvjetništvo 2:0. Tako bi se mogao opisati epilog postupaka koje je Državno odvjetništvo protiv bivšega nogometnoga reprezentativca pokretalo zbog optužbi za davanje lažnoga iskaza na suđenju Zdravku Mamiću u Osijeku, nakon što su isti sudovi, zagrebački Općinski kazneni i zagrebački Županijski, dva puta 2018. i sada, pravomoćno odbacili optužnicu protiv Lovrena.

Naime, jučer je kako neslužbeno doznajemo, zagrebački Županijski sud odbio žalbu tužitelja na nedavnu odluku kojom je pak zagrebački Općinski kazneni i ponovljenu optužnicu protiv Lovrena odbacio kao nezakonitu, čime je odbačaj optužnice postao pravomoćan te je kao i 2018. postupak protiv Lovrena okončan prije nego što je uopće došao na sud.

Slična situacija mogla bi se dogoditi i s predmetom Lovrenova bivšega suigrača, kapetana Vatrenih Luke Modrića kojega su tužitelji u indentičnoj situaciji drugi put teretili za davanje lažnoga iskaza na suđenju Mamiću.

Drukčiji argumenti

Situacija kod Modrića malo se razlikuje jer zagrebački Općinski sud nije odbacio optužnicu kao kod Lovrena, već je vratio tužiteljima kako bi ponovno ispitali Modrića te podigli novu optužnicu. No, moglo bi se lako dogoditi da će, sada kada imaju praksu višega suda, u eventualnom ponovljenome odlučivanju suci zagrebačkoga Općinskoga suda odlučiti kao u slučaju Lovren, odnosno odbaciti optužnicu.

Naime, kako neslužbeno doznajemo, premda je Općinski sud optužnicu protiv Lovrena odbacio smatrajući kako je ona nezakonita zato jer tužitelji nisu ponovno ispitali Lovrena, zagrebački Županijski sud je odluku potvrdio s potpuno drugačijom argumentacijom.

Naime, oni su zaključili kako optužnica treba biti odbačena zato što se radi o već presuđenoj stvari, odbnosno tvrde kako su tužitelji Lovrenu htjeli dva puta suditi za isti događaj, nakon što je postupak protiv njega pravomoćno bio obustavljen 2018.

Premda je Vrhovni sud u svojoj pravomoćnoj presudi protiv Mamića naveo kako se u slučaju Modrića i Lovrena ne radi o pravomoćnoj sudskoj odluci kojom je mjerodavno odlučeno da Modrić i Lovren nisu krivi, "već se radi o formalnoj odluci kojom kazneni postupak zbog nedostatka dokaza nije ni započeo", zagrebački Županijski sud sada, pozivajući se na praksu Europskoga suda za ljudska prava, tvrdi da je odluka o odbacivanju optužnice iz 2018. ipak bila meritorna sudska odluka koja je isključivala mogućnost da se postupak za isto djelo protiv Lovrena ponovno pokrene.

Županijski sud, naime, tvrdi kako je Vrhovni sud sagledavao meritornost ranije odluke u slučaju Modrića i Lovrena u kontekstu presude Mamiću, a ne iz aspekta Modrića i Lovrena kao optuženika odnosno njihovih prava da im se dva puta ne sudi za isto djelo.

Isto djelo ili ne

Treba pojasniti da su sudovi prvi put, dakle 2018., optužnicu protiv Modrića i Lovrena odbacili smatrajući kako je ona preuranjena, jer nije postojala sudska odluka kojom bi se utvrdilo da su oni doista dali lažan iskaz, tako da nikada nije došlo do postupka u kojemu bi se utvrđivalo jesu li oni ili nisu lagali, sada se identična situacija, barem u odnosu na Lovrena - ponovila.

Lovrenova odvjetnica Ljiljana Planinić rekla je kako je očekivala ovakvu odluku te je obrana uporno tvrdila kako se radi o ponovljenome postupku za isto djelo, a što zakon ne dopušta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 14:16