KAOS KOD ODMORIŠTA

Torcidin juriš na A1 bio je dosad najveći napad na hrvatsku policiju, sudionicima prijeti višegodišnja robija

Ako se pokaže da je netko ozbiljnije ugrozio život policajaca, mogao bi biti prijavljen i za pokušaj, u ovom slučaju, teškog ubojstva
 Ranko Suvar/Cropix

U Hrvatskoj još se nikada nije dogodio tako organizirani masovni napad nogometnih navijača na policiju kao u subotu oko 21 sat na autocesti Zagreb - Karlovac. Također nikad nije zabilježeno da je policija morala pucati u navijače da ih zaustavi u napadu.

Prema policijskom izvještaju, nakon što je oko 1600 navijača Hajduka prvo blokiralo vozilima autocestu Zagreb-Karlovac, njih nekoliko stotina krenulo je u organizirani napad na malobrojnije pripadnike policije koji su bili u njihovoj pratnji. Zasad nema podataka o broju policajaca koji su bili u pratnji kolone navijača. Većina policajaca bili su pripadnici Ekipe za posebne zadaće (EPZ) koji su opremljeni i obučeni za sukobe, no u tom trenutku bilo ih je premalo da pruže žešći otpor navijačima.

Kada je više stotina navijača krenulo na njih u očitoj namjeri da ih ozlijede, policija je krenula s ispaljivanjem dimnih bombi što, prema svemu sudeći, nije bilo dovoljno da zaustavi razjarene navijače. Policajci su tada upotrijebili vatreno oružje. Prema policijskom pravilniku, prvo su trebali pucati u zrak, a ako to nije dovoljno, dozvoljeno je pucanje u osobu koja ih napada. O opravdanosti upotrebe vatrenog oružja svoj će stav izreći Unutarnja kontrola policije nakon provedbe istrage.

image
Ranko Suvar/Cropix

Dogovorili napad tijekom utakmice?

Sukob se dogodio kod odmorišta Desinec nekoliko kilometara od naplatnih postaja Lučko u smjeru Karlovca. Autocesta Zagreb-Karlovac zbog ovih nereda bila je zatvorena punih 12 sati za promet, a odmorište Desinec i dva sata duže zbog provođenja istrage. Jutro nakon sukoba područje sukoba bilo je prepuno ostataka sredstava koji su korišteni u okršaju - vatrogasni aparati, prometni znakovi... Prema tvrdnjama naših sugovornika na kolniku i oko njega bilo je puno čahura, a policija je u nazočnosti državnog odvjetnika provodila istragu.

Prema svemu sudeći, navijači Hajduka bili su revoltirani činjenicom da im bez pregleda njihovih transparenata nije bio dozvoljen ulazak na stadion Maksimir na utakmicu Dinamo-Hajduk. Utakmicu su pratili na južnom parkiralištu stadiona i nema izvješća o neredima. Također nisu prijavljeni ni sukobi Torcide i Bad Blue Boysa.

Nakon utakmice organizirano su pod policijskom pratnjom krenuli prema naplati Lučko i dalje prema Splitu. Prema svemu sudeći, tijekom utakmice vođe navijača su dogovorile napad na policiju na autocesti. Policija nije imala nikakve naznake o mogućem napadu te ih je na autocesti dočekala “sačekuša”, a sukobi su prestali tek nakon dolaska policijskog pojačanja iz Zagreba.

image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix

Iz Splita pak stižu optužbe na račun policije koju se optužuje da je kriva za ovaj sukob. Tvrdi se kako su navijače satima držali bez vode u njihovim vozilima i da su revoltirani takvim ponašanjem navijači namjerno zaustavili vozila kod odmorišta Desinec kako bi se mogli osvježiti. Policiju također optužuju za prekomjernu primjenu sile.

Policija je najavila da će se u popodnevnim satima očitovati o svim detaljima sukoba na izvanrednoj novinskoj konferenciji.

Kazneni progon

Proteklih godina u Hrvatskoj je bilo na desetke masovnih međusobnih sukoba navijačkih skupina i tek poneki direktan napad navijača na policiju, ali daleko manjeg intenziteta nego sinoćnji. Godine 2020. u Osijeku su navijači kamenicama, boca, i ciglama napali policiju pri čemu je osam policajaca ozlijeđeno. Iste godine pripadnici “Torcide “ napali” su u Varaždinu policiju pri čemu je jedan policajac ozlijeđen, a navijači su te godine policiju napali i kod stadiona u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu. Jučer su pak Bad Blue Boysi bocama gađali jednog policajca kod Maksimirskog stadiona. No sve je to minorno u usporedbi sa sukobima na autocesti.

image
Ranko Suvar/Cropix

Svi koji su sudjelovali u subotnjem sukobu mogu biti kazneno progonjeni, neki za blaža, a neki možda i za vrlo teška kaznena djela. Napad na policajce koji su radili na osiguranju kolone navijača, sasvim sigurno predstavlja kazneno djelo “napada na službenu osobu” ili “prisile prema službenoj osobi”. Za ta je kaznena djela, ovisno o tome jesu li policajcima nanesene bilo kakve ozljede ili ako je upotrebljeno oružje ili opasno oružje, zapriječene zatvorske kazne do pet, odnosno do osam godina. Tu je i kazneno djelo “izazivanja nereda” za koje može biti procesuiran svako tko “sudjeluje u mnoštvu” koje nasiljem ugrožava javni red i mir, za što je predviđena kazna do tri godine zatvora, dok je za kvalificirani oblik tog djela, ako je korišteno oružje, opasno oruđe ili je doveden u opasnost nečiji život, moguća i kazna do pet godina zatvora. Pojedinci bi mogli biti prijavljeni i za nanošenje ili pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda, a nije isključeno, ako se pokaže da je netko ozbiljnije ugrozio život policajaca, bude prijavljen i za pokušaj, u ovom slučaju, teškog ubojstva.

Kako neslužbeno saznajemo, i u Hrvatskim cestama razmatraju o podizanju tužbe zbog nanošenja financijske i materijalne štete tvrtki. Pravna služba će tek utvrditi protiv koga će se u tom slučaju tražiti naknada štete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 18:29