‘VRAGOLASTI‘ DENIS

Tko je uhićeni kontroverzni ‘fikser‘: Slovio kao porezni guru, častio ljetovanjem, pamti ga se iz akcije s mesarima...

Riječ je o četvrtoj USKOK-ovoj istrazi protiv Denisa Bilića, koji je prvobitno uhićen u ožujku prošle godine

Denis Bilić, arhivska fotografija

 Damjan Tadic/Cropix

Još dvoje državnih službenika, jedna službenica Središnjega ureda porezne Uprave i jedna bivša službenica Fine, a sada ravnateljica Regionalne agencije karlovačke županije, našli su na udaru policije i USKOK-a zbog sumnji da su tajnim podacima asistirali kontroverznome poreznome "fikseru" Denisu Biliću, a zbog čega su danas ujutro uhićeni.

Naime, riječ je o četvrtoj USKOK-ovoj istrazi protiv Bilića koji je prvobitno uhićen u ožujku prošle godine, a zatim je USKOK protiv njega širio istrage u svibnju 2022. i lipnju ove godine. U posljednjem proširenju, u lipnju ove godine, Bilić je osumnjičen da je podmićivao voditelja Službe za strategiju, informiranje i elektroničke servise Porezne uprave Slavišu Penavu u zamjenu za usluge i informacije koje je Penava kao poreznik imao, a sve kako bi se spriječilo blokiranje i oporezivanje tvrtki s kojima je Bilić radio. Gotovo identične optužbe kao u slučaju Penave, USKOK je protiv Bilića iznio u srijedu, no ovoga puta ga se sumnjiči da mu je pomagala Ivanka Jukić, službenica u središnjem Uredu porezne uprave, te Sandra Cindrić, bivša zaposlenica Centra za provedbu novčanih ovrha Fine.

Jukić se tereti da je iz usluge Biliću davala tajne podatke koji su mu trebali te da je intervenirala kako bi se spriječila ovrha nad jednim članom Bilićeve obitelji. Cindrić se pak na teret stavlja da je do ožujka ove godine u sustavu Fine čak 47 puta iz informatičkog sustava agencije Biliću vadila podatke za tvrtke i ljude koji su ga zanimali te za Bilića sačinjavala prijedloge za stečaj, prigovore protiv ovrha, žalbe, tužbe i slično, za što joj je Bilić navodno platio oko 700 eura te besplatno ljetovanje u jednom luksuznom hrvatskom hotelu. Nakon što je danas u poslijepodnevnim satima ispitao svih troje osumnjičenika, USKOK će odlučiti hoće li protiv Jukić i Cindrić predlagati određivanje istražnoga zatvora, dok se Bilić još od srpnja, odnosno proširenja istraga u odnosu na Penavu, nalazi u istražnome zatvoru.

Prvi put policija i USKOK su na Bilića "naletjeli" u ožujku prošle godine tajno ga istražujući zbog porezne prijevare. No tijekom tajne predistrage, dok su ga tajno snimali, zbog poreza, istražitelji su otkrili dokaze kako Bilić podmićuje jednoga referenta u HEP Toplinarstvu. Referent koji je radio u komisiji za nabavu HEP Toplinarstva navodno je od Bilića dobivao novac kako bi mu odavao povjerljive podatke iz natječaja te mu tako omogućio da dobije poslove građevinske obnove na natječajima koje je HEP Toplinarstvo raspisivalo.

Dva mjeseca kasnije nakon prvoga uhićenja, na osnovi sadržaja tih tajnih mjera, USKOK je protiv Bilića pokrenuo novu istragu, a ovoga puta na meti su se zbog utaje oko 50 milijuna kuna poreza našli otac i sin Despotovski, vlasnici tvrtke za uzgoj mesa iz Virovitice. Kako su istražitelji tada otkrili, Bilić je u Viroviticu upućen kako bi pokušao "preparirati", poreznu dokumentaciju osumnjičenih prerađivača mesa u kojoj je puno toga nedostajalo, a Porezna uprava im je često dolazila u nadzor.

Snimljen dok je pripremao akciju s dvojicom mesara

Dvojica virovitičkih mesara angažirala su Denisa Bilića kao svojevrsnog poreznog gurua koji će im pomoći izbjeći porezni nadzor, odnosno preparirati dokumentaciju tvrtke kako ne bi odgovarali zbog utaje poreza, ali nisu znali da čitavu tu njihovu malu operaciju tajno snimaju USKOK i policija, te su svi zajedno s Bilićem na kraju i osumnjičeni zbog utaje poreza.

Odmah na prvome ispitivanju Bilić je priznao sve optužbe, dok su ih mesari opovrgavali, ali samo nekoliko dana. I oni su ubrzo zatražili dopunu svojih obrana te su sve priznali, nakon čega su pušteni iz istražnog zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 11:22