ZLOUPORABA POLOŽAJA

TAJNICA OBRTNIČKE KOMORE U SPLITU Pritvorena zbog 'nestanka' 813.000 kuna

Zagreb, 130208.Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.Hrpa novca, novac,novcanica, kuna. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković/CROPIX

SPLIT Protiv Nade Brezec, donedavne tajnice Županijske obrtničke komore u Splitu, Županijsko je državno odvjetništvo donijelo rješenje o provođenju istrage zbog sumnje da je počinila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti te kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave, priopćio je DORH na svojim internetskim stranicama, javlja Slobodna Dalmacija.

Kako je navedeno u priopćenju, sumnjiči ju se da je prisvojila, bez valjane osnove, ukupno 813.000 kuna s računa obrtničke komore.

Nakon isptivanja protiv okrivljenice je podnesen prijedlog za određivanje istražnog zatvora, i to zbog mogućnosti ponavljanja djela kao i zbog sprječavanja utjecanja na svjedoke, priopćilo je dalje Državno odvjetništvo.

Sudac istrage je odredio istražni zatvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoke te odredio jamstvo u iznosu od 80.000,00 kuna, dok je odbio prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Državno odvjetništvo na tu je odluku najavilo žalbu, kako zbog osnova pritvora tako i zbog, smatraju u Dorhu, niskog iznosa jamstva.

O sumnjama na račun Nade Brezec pisali smo nedavno .

Te su se sumnje I ponovile u istražnom zahtjevu koji je protiv nje podnesen: Dorh tako navodi da je osumnjičena da je od početka 2013. do studenoga 2014. godine u više navrata s računa te strukovne organizacije, bez valjane osnove, doznačavala novac na svoje privatne račune, odakle ga je podizala i zadržala.

Radi prikrivanja u poslovnoj dokumentaciji, navodi dalje Državno odvjetništvo, kao svrhu doznačavanja novca upisivala je izmišljene razloge, a dijelom sastavljala neistinite putne naloge za službena putovanja. Ukupno ju se tereti da je prisvojila 813.729,91 kune.

Sumnjive isplate na privatni tekući račun uočene su tijekom revizije poslovanja komore u travnju ove godine. Revizija je pokrenuta nakon što je otkazano dotadašnjem knjigovodstvenom servisu, budući da je na poslovima vođenja knjiga u Komori zaposlena jedna osoba.

Sumnje je pokrenula isplata dvostruke plaće na račun Nade Brezec, a pokrenutom revizijom utvrđen je veći broj isplata na tekući račun privatne osobe. Pokazalo se da je to račun Nade Brezec.

Bila je riječ o isplatama od desetak tisuća kuna do par desetaka tisuća, a najveća je iznosila 160 000 kuna, u prosincu prošle godine. Isplate su vršene putem internet bankarstva, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 08:44