SRUŠIO SE AVION NA BRAČU

Svjedok opisao trenutke prije nesreće: ‘Zvuk je bio drugačiji. Slutilo je da neće biti dobro‘

Avion se srušio u šumovitom dijelu južne strane otoka Brača, na potezu između predjela Pustinje Blaca i uvale Vela Farska

Avion Cessna koja se srušila na Braču

 Hrvatska Vatrogasna Zajednica/facebook//

- Nešto s tim motorom aviona koji se srušio u šumi nedaleko muzeja Pustinja Blaca nije bilo u redu, čulo se kako šuška, pušta neki čudni zvuk, nenormalno je radio, kao da će se brzo pokvariti – ispričao je za Slobodnu Dalmaciju Nerežišćanin Zoran Vranjičić, čuvar bračkog muzeja Pustinja Blaca koji je svjedočio jednoj od zadnjih minuta leta u utorak ujutro srušenog sportskog aviona marke Cessna.

Avion se, podsjetimo, srušio u šumovitom dijelu južne strane otoka Brača, na potezu između predjela Pustinje Blaca i uvale Vela Farska, piše Slobodna Dalmacija.

Fotografije srušene Cessne objavila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

image

Cessna koja se srušila na Braču

Hrvatska Vatrogasna Zajednica/Facebook/
image

Cessna koja se srušila na Braču

Hrvatska Vatrogasna Zajednica/Facebook/

Vranjičić je taman radio pred samostanom kada mu je pažnju privukao sumnjivi zvuk motora aviončića koji se lagano približavao od mora. I kroz duboki kanjon kretao sjeverno u pravcu muzeja. Letio je nisko i dovoljno polako da je unutra vidio glave putnika.

- Gledao sam ih iz muzeja, točno sam ih vidio u kabini, ravno pred svojim očima. Bilo ih je dvoje, možda i treći, čini mi se, glave su im se vidjele kroz prozore. U rukama su držali kamere, snimali su kanjon. Zato su vjerojatno i letjeli tako, kako bi što bolje uhvatili krajolik. Kretali su se kroz sredinu kanjona od mora gore, u pravcu sjevera otoka.

image

Ozlijeđeni iz zrakoplova Cessna prevezeni su helikopterom na pistu KBC-a Split

Sasa Buric/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix
image


Sasa Buric/Cropix

Ali čuo sam nešto čudno, nenormalni zvuk motora. Kako bi vam ga opisao, kao neko šuštanje, brekćanje. Kao da se doma neki aparat pokvari, kao da će sad izdahnuti. To mi je odmah bilo čudno. Izgubio sam ih onda iz vida, više ih nisam čuo. Malo poslije su me zvali moji na telefon i tada sam saznao da se avion srušio – opisuje Zoran.

Kazao je kako je i prije viđao aviončiće koji su u panoramskom letu obilazili ovo područje, a u njemu i jednu od turistima najpopularnijih bračkih atrakcija. Ali na ovome je duže zadržao pogled.

- Eto, to mi je privuklo pažnju, jer je zvuk bi drugačiji nego kod ovih drugih. Nije mi ga nekako bilo drago čuto. Baš je slutilo na nešto ne dobro – trenucima prije nesreće svjedočio je Zoran Vranjičić, piše Slobodna Dalmacija.

image


Sasa Buric/Cropix
image


Sasa Buric/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix

U avionu bili Hrvat i Austrijanci

Glavni državni istražitelj zrakoplovnih nesreća Danko Petrin rekao je kako, za sada, o nesreći imaju samo šture informacije s terena.

- Naravno, znat ćemo puno više kada dođemo na mjesto pada zrakoplova. Mogu samo reći da se radi o jednomotornom zrakoplovu tipa Cessna 172, koji može prevesti četiri osobe, a koji je po svemu sudeći uzletio s bračkog aerodroma i, prema onome što za sada znamo, trebao je obaviti panoramski let. No, iz za sada nama nepoznatih razloga pao je na području Pustinje Blaca. U zrakoplovu je osim pilota bilo i dvoje putnika, rekao je Petrin.

Prema za sada dostupnim neslužbenim informacijama, pilot je hrvatski državljanin, a putnici su austrijski državljani.

Kada je u pitanju zdravstveno stanje trojice iz zrakoplova, Slobodna neslužbeno doznaje da je relativno dobro i prema prvim informacijama nisu životno ugroženi.

Dolazak istražitelja za zrakoplovne nesreće i njegova tima iz Zagreba očekuje se tijekom današnjeg ili sutrašnjeg dana.

image
Sasa Buric/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix
image


Sasa Buric/Cropix
image


Sasa Buric/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:46