PRESTRAŠNO

Svekar stravično zlostavljao snahu u Lici: ‘Divlju svinju sam pripitomio, tebe ne. Sve vas treba pobiti‘

Zbog obiteljskog nasilja i prijetnji smrću, 68-godišnji Ličanin osuđen je na 16 mjeseci zatvora, polovicu mora odslužiti u zatvoru

Ilustracija

 Vlado Kos/Cropix

Nevjerojatnu netrpeljivost prema snahi koju je ponižavao, prijetio joj i na sve još ukazivao da je ‘nije uspio pripitomiti za razliku od divlje svinje‘ pokazao je jedan 68-godišnji lički OPG-ovac pa je zbog nasilja u obitelji te prijetnji smrću osuđen nepravomoćno na 16 mjeseci zatvora.

Ali od te kazne mora odslužiti pola izrečene sankcije dok je ostatak uvjet na tri godine, a naloženo mu je i plaćanje 270 eura sudskih troškova.

Prema optužbi, agonija po njegovu snahu trajala je pet godina tijekom suživota u njegovoj obiteljskoj kući. Proglasio ju je totalno nesposobnom osobom koja ne zavrjeđuje živjeti pod njegovim krovom, a navodno joj je i branio da odlazi svojim roditeljima jer tamo ionako nije više njezin dom.

Osim svakodnevnih vrijeđanja i predbacivanja ako bi nešto pogriješila prilikom obavljanja poljoprivrednih i kućanskih poslova, kao i pri odgoju djece, ozbiljnost situacije je kulminirala kad joj je u ljeto 2022. rekao: ‘Sve vas treba pobiti‘.

Optuženikova obrana je, inače, sve ostavila bez teksta.

- Ostajem kod onog što sam rekao na ispitivanju u tužiteljstvu, a to je da sam uspio pripitomiti divlju svinju, ali ne i snahu. Htio bih pojasniti da sam puno ljubavi uložio u pripitomljavanje divlje svinje i da ništa manje nisam uložio ljubavi u odnosu na snahu. Napominjem i da sam snahu volio više od te zvijeri, ali mi je zvijer uzvratila ljubav za razliku od snahe. Ali niti u jednom trenutku joj nisam prijetio, čak niti slučajno u prolazu da sam joj prijetnju uputio. Snahu ne bih nikad povrijedio, a kad je nešto pogriješila obraćao sam joj se preko sina. Sve što mi se stavlja na teret je čista izmišljotina. Preko supruge sam joj znao govoriti kako da donese čaše i kavu, ali samo zato jer je jednom po nekom zalila kavu. U najboljoj namjeri sam joj ukazivao na nedostatke da ih otkloni, a snaha je to sve pretvarala u diskriminaciju jer pripada jednoj manjini – brani se optuženi poljoprivrednik iz Like podsjetivši na situaciju kada je snaha ‘djecu ostavila bez nadzora pa joj je opsovao‘.

Branio se još i da ju je upozoravao da djeca ne trebaju odlaziti u istoj odjeći u kuću i u štalu, a otkrio je i da ga je jednom bilo sram pred gostima jer je snaha nešto svoje intimno ostavila na perilici rublja. Za kraj je uperio prstom u snahu jer je, kad je napuštala njihov dom i vraćala se roditeljima, odnijela mu 3000 eura i 15.000 kuna.

Prestravljena djevojka je, pak, ukazala da je otac njezina muža često bio u alkoholiziranom stanju te da su joj davali previše posla pa se nije mogla dovoljno posvetiti djeci. Ustvrdila je, pritom, i da je jedan pastir na njihovu imanju svjedočio nekim nemilim događajima, te da ni njezin muž nije imao sluha za probleme pa je i njega prijavila policiji.

- Radila sam u toj kući teške fizičke poslove, cijepala drva, nosila bale sijena i hranila stoku. Optuženi me nikada nije udario, ali je prijetio, bio agresivan i bojala sam se. Osjećala sam se poniženom jer mi je govorio da sam glupa i nesposobna, zaključila je, među ostalim, žrtva čija je majka je, pak, otkrila da joj je kćer rekla jednom prigodom da suprugovom ‘ćaći nitko ne može udovoljiti‘.

Sud tom starom policijskom znancu nije povjerovao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 10:04