NE SMIJE BLIZU ŽRTVI

Svećenik u splitskom zaleđu optužen za silovanje maloljetnice i nemoćne osobe, strašna priča razotkrivena još 2022.?

Nakon brze istrage tužiteljstvo razriješilo prijavu dviju djevojaka protiv 72-godišnjeg svećenika iz župnog dvora u splitskom zaleđu

Splitski Županijski sud odredio je mjere opreza optuženom svećeniku

 Paun Paunovic/Cropix

Pitoresknim mjestom s nekoliko stotina stanovnika u splitskom zaleđu već neko vrijeme kruži priča o njihovu "svećeniku koji to od lani više nije, a koji se ogriješio o crkvene postulate i zakon na štetu maloljetnica". Da te priče nisu seoska naklapanja, nego da u njima ima i istine, otkrilo je u kratkom priopćenju, ali bez navođenja ikakvih podataka o identitetima i lokaciji, splitsko Županijsko državno odvjetništvo koje je 72-godišnjeg muškarca, sad već umirovljenog svećenika, nakon provedene istrage optužilo za dva stravična produljena kaznena djela - spolni odnošaj s djetetom i spolni odnošaj s nemoćnom osobom!

Iako oba djela datiraju iz 2002. i 2003. te 2006. i 2007. godine, za njih je splitska policija doznala prošle godine u ožujku te su zasukali rukave i ispitali prokazanog svećenika koji je u inkriminirano vrijeme bio župnik župe gdje su se djela dogodila. Također su ispitali i oštećene osobe, sad već punoljetne žene, kao i sve svjedoke koji su na neki način doznali za slučaj.

Svećenik sve negira

O svemu prikupljenom policija je lanjskog proljeća sva saznanja proslijedila tužiteljstvu koje je godinu i pol provodilo intenzivnu istragu o događajima starima dva desetljeća i zaključilo: "Nema zastare, podižemo optužnicu!"

Prokazani umirovljeni svećenik sve optužbe redom negira te navodno upire prstom u jednog svog crkvenog kolegu i kaže da je od njega ta neutemeljena priča izašla tijekom 2022. godine.

Kako neslužbeno doznajemo, u inkriminirajućim periodima oštećene djevojke su u župnom dvoru čistile i svaka kuna koju su mogle zaraditi da pomognu obiteljima značila im je puno. O agoniji koju su prolazile u ranoj mladosti u župnom dvoru jedna se od njih povjerila jednom svećeniku. Pa je priča te 2022. krenula dalje tako da je zbog navedenih optužbi internu istragu provela i Nadbiskupija.

Čeka suđenje

- Po primitku informacija smo o mogućim kažnjivim djelima na štetu maloljetnika slučaj prijavili nadležnoj Policijskoj upravi. Procesi protiv osumnjičenog klerika koji više nije u aktivnoj službi trenutno se odvijaju i na civilnom i na crkvenom području. Budući da su spomenuti procesi u tijeku ne možemo iznositi pojedinosti - odgovorili su za Jutarnji iz Splitsko-makarske nadbiskupije potičući sve osobe koje imaju saznanja o mogućim zlostavljanjima da se obrate institucijama.

Umirovljeni svećenik trenutačno se nalazi u jednom domu i čeka početak suđenja na slobodi uz mjere opreza i zabrane približavanja te kontaktiranja s oštećenim žrtvama.

Prestrašno. Ako je istina, sramota je za cijelu biskupiju

U razgovoru s mještanima u čijoj su se župi dogodila djela doznali smo da su ostali šokirani viješću u medijima.

- Odmah sam posumnjala na to da je to naš bivši svećenik jer se o njemu pričalo unazad godinu dana. Nisam ga vidjela već neko vrijeme i kažu da se umirovio. Naprosto ne vjerujete kad do vas dođu takve informacije jer imamo djecu i unuke i svakom se doslovno povraća i od same pomisli da je netko kadar nešto takvo učiniti, a na sve to još u crkvi. S njim sam uvijek ugodno razgovarala, bio je na raspolaganju za pomoći kad je trebalo pa sam zato još i više zaprepaštena optužbama. Nadam se samo da te dvije djevojke neće izgubiti vjeru u Boga i da će smoći snage za dalje uz pomoć vjere - kaže za Jutarnji jedna mještanka.

Drugi nam mještanin kaže da već godinama u mjesto svraća samo ljeti na godišnji odmor, ali i da je također u prolazu čuo razna šuškanja o toj temi: "Prestrašno ako je to istina. Sramota je to velika za cijelu biskupiju."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 15:14