UZURPACIJA

Susjedi Zagrepčanina prijavili Inspektoratu: ‘U stanu uzgaja opasne pse, a pogledajte što je napravio u dvorištu...‘

Petar P. kažnjen je sa 3000 eura jer je uzgajao pse za prodaju bez rješenja, mikročipirao 20 štenaca Cane Corso, njih 8 prodao van

Petar P.

 Facebook/Privatna arhiva

Da Zagrepčanin Petar P. (35) voli pse, pogotovo pasminu Cane Corso, znaju mnogobrojni poznavatelji prilika ponajviše njegovi susjedi u zgradi, a s njegovom strašću držanja opasnih pasa upoznao se i Državni inspektorat čiji su ga inspektori, na osnovu dojava građana, i posjetili na zagrebačkoj adresi stanovanja u širem centru metropole.

Jer osim što su ukazali da dotični pse drži u neadekvatnom prostoru, stanari su se požalili i da je uzurpirao zajednički dio dvorišta svih suvlasnika bez njihove suglasnosti, a za što su inspekciji dostavili i fotografije.

Veterinarska inspektorica nakon provedenog inspekcijskog nadzora je zaključila da se Petar P. bavi uzgojem pasa namijenjenih prodaji, ali i da ujedno ne posjeduje rješenje nadležnog tijela Ministarstva poljoprivrede o registraciji uzgoja.

- Izvršila sam uvid u bazu podataka odnosno Upisnik domaćih životinja Lysacan i utvrdila da se Petar P. vodi kao posjednik 26 pasa od kojih je jedan eutanaziran dok ih je 25 aktivnih. Na adresi stanovanja zatekla sam dva psa, dvije kuje, obje uredno cijepljene protiv bjesnoće, a jedna je imala strani mikročip. Prošle godine je mikročipirao dva štenca Cane Corso, u 2022. njih šest dok ih je 2021. bilo devet mikročipirano. Štenci su u roku od osam tjedana bili cijepljeni i potom prodani. Putem mikročipova utvrđen je bio njihov međunarodni promet pa je tako jedan prodan u Njemačku, drugi u Dansku, treći u Kanadu, četvrti u Mađarsku a u Americi ih je završilo četvero. U slučaju Petra P. radilo se o uzgoju, a potom i komercijalnoj prodaji pod kojom se smatra i bilo koji drugi oblik prijenosa vlasništva kućnog ljubimca uključujući i poklanjanje bez komercijalnog učinka – pojasnila je veterinarska inspektorica napominjući ponovno da Petar P. nije bio registriran kod nadležnog tijela za uzgoj pasa iako se time bavi kao djelatnošću.

Otkrila je još i da je isti od 2021. do 2023. dao mikročipirati ukupno 20 štenaca te da nije prijavio promjenu vlasništva. Na sve je imala poteškoća, dodala je još, stupiti u kontakt s osumnjičenim kasnije jer je ignorirao njezine pozive da pristupi u prostorije Državnog inspektorata.

Prethodno mu je bila dala smjernice što sve mora izregulirati počevši od ažuriranja podataka aktivnih pasa, podnošenja zahtjeva za registraciju kućnih ljubimaca nadležnom tijelu Ministarstva poljoprivrede, a dana mu je bila i privremena zabrana prodaje kao i poklanjanje pasa do dobivanja rješenja o registraciji i upisu. Na sve je morao dostaviti i podatke štenjenja kuje Vaja. Imao je rok od 30 dana koji je, ustvrdila je inspektorica, ignorirao.

Državni inspektorat ga u konačnici prijavio 35-godišnjaka za kršenje članka 54. st.1 Zakona o zaštiti životinja jer je uzgajao kućne ljubimce namijenjene prodaji bez rješenja o registraciji.

A prijavljen je bio i za članak 66.st.6. Zakona o zdravlju životinja. I dok je za uzgoj bez rješenja na kraju proglašen krivim i novčano kažnjen s 3000 eura, za neprijavljivanje promjene vlasništva je oslobođen krivnje jer od 1. siječnja prošle godine isto više nije prekršaj. Ali mu je zato naloženo plaćanje još i 200 eura sudskih troškova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 08:34