PROVALNICI NA SUDU

Sumnjalo se da su Pripuzu opljačkali kuću i ukrali dva Rolexa, a sad je došlo do preokreta: ‘Gospođo, pogriješio sam...‘

Trojica su priznala krivnju: ‘Nemam ništa imovine, pismen sam, ali ne 100 posto i od prodaje jednog auta hranim petero djece‘

Bruno i Kevin Tudor, Marko Spaić i Mirko Đorđević u sudnici Općinskog kaznenog suda u Zagrebu

 Damjan Tadic/Cropix

Tko je preko aluminijskih teleskopskih ljestava 6. listopada prošle godine provalio u zagrebački dom Zorana Pripuza, kada su mu iz spavaće sobe kuće, koju, uz ostalo, čuvaju psi, ukradena dva skupocjena sata Rolex (Oyster Perpetual Sky i Datejust Oyster Perpetual) vrijedna 35.000 eura, i dalje se ne zna.

Naime, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu počelo je suđenje četvorki uhićenoj u spektakularnoj akciji policije te optuženoj za provale u domove u metropoli. Kevin Tudor (19), Marko Spaić (33) i Mirko Đorđević (35) priznali su krivnju, a postupak protiv Kevinova oca Brune (37), inače osobe s belgijske tjeralice, je razdvojen jer on sve negira.

Kako doznajemo, zbog nedostatka dokaza optužnica nije obuhvatila i provalu kod Pripuza, a zanimljivo je da je na sudskom ročištu, vjerojatno omaškom, ipak pročitan i njegov postavljeni imovinskopravni zahtjev na 35.000 eura koji, kao i ostale u optužnici teške više od 10.000 eura, optuženi ne priznaju.

Stariji Tudor je stoga napustio sudnicu te - uz poruku: "Sretno svima dalje!" - vraćen u remetinečki pritvor dok su ostali pušteni na slobodu. A prije izlaska iz sudnice, sutkinji je kazao da nigdje ne radi, a kad radi da radi s autima koje kupuje i preprodaje pa zaradi oko 1000 eura te da je malo pismen, ali ne puno.

Inače, dajući generalije sudu, dvojica optuženih su rekla da nemaju imovinu. A isto tako je i s ušteđevinama koje ili nemaju, ili imaju nešto, ali ne znaju koliko. Svi su, također, rekli da imaju i djecu, a jedan od njih je postao otac dok je u pritvoru.

- Izvinjavam se za sve. U zatvoru sam skužio da nije u redu što sam činio jer sam prije pet mjeseci dobio svoje prvo dijete koje sam uspio vidjeti jedino preko stakla. Nisam ga još imao priliku zagrliti. Vidim da sam pogriješio - zavapio je u sudnici Kevin, kojeg se inicijalno, kad je pokrenuta istraga, sumnjičilo da je s nepoznatom osobom bio i u Pripuzovu domu. Đorđević je sutkinji pokušao objasniti da je iza njega dugih sedam mjeseci kazamata.

image

Privođenje osumnjičenih na ispitivanje u tužiteljstvo dan nakon uhićenja

Vanesa Pandzic/Cropix

Gospođo, eto, ja sam jako pogriješio. Sedam mjeseci sam već u pritvoru, sve je to tuga i suze. Bilo mi je teško, a imam i bolesno dijete iza kojeg je nekoliko operacija. Obećajem da ću dalje raditi, biti uredno prijavljen i pošteno zarađivati. Dajem vam svu svoju riječ da neću više nikada činiti kaznena djela. Ja ovu državu volim i poštujem, rekao je Đorđević, a na upit kakvu školu ima i što ima od imovine odgovorio je: "Imam pet razreda, znam raditi sezonski, nemam ništa i pismen sam, ali ne sto posto". Iza njega su već presude zbog provala u Francuskoj i Njemačkoj.

​Spaić je bio uhićen nedugo nakon dolaska iz Belgije, gdje mu je bila obitelj i gdje je također već osuđivan zbog krađa, narušavanja javnog reda i mira te prijetnji smrću. Na upit što radi, privređuje li, od čega živi i što posjeduje, odgovorio je da nema ništa, pa niti završenu školu, ali da ima petero djece i da ih uzdržava tako što je prodao jedan auto, a zbog provala žali.

Kako smo već pisali, ekipa je po metropoli operirala na isti način. Krali su skupocjene stvari, a glavno sredstvo za rad, uz ruke, noge i volju, bile su im sklopive aluminijske ljestve, razni alat i baterijska lampa.

Kad su tijekom bijega uhićeni na križanju Maksimirske i Mandlove lanjskog 12. prosinca i kada je ozlijeđen jedan policajac, vozili su se u Mazdi s nepripadajućim registarskim tablicama koju je vozio Bruno, koji se zabijao u druga vozila i u kojoj su policajci pronašli nešto ukradenih stvari. A u domu jednog poduzetnika na Medveščaku, osim krađe, napravili su i raspašoj. Nakon što su svladali pet metara visine, razbili su videonadzor i ukrali naušnice sa smaragdom, zlatni medaljon s jantarom, ogrlicu s rubinima te Tag Heuer sat vrijedne oko 17.000 eura. Iz drugog su stana, na Šestinama, uzeli 25.000 kuna, zlatninu, srebrninu te narukvicu i lančić Tiffany. Šteta? Oko 7000 eura...

image

Privođenje osumnjičenih na ispitivanje u tužiteljstvo dan nakon uhićenja

Vanesa Pandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 21:45