NOVI DETALJI

SUĐENJE ZA TRAGEDIJU NA KORNATIMA Obitelji poginulih vatrogasaca: 'Čiji je broj pokojni Dino nazvao 20 puta? Vojska to zataškava!'

 Luka Gerlanc / CROPIX

ZADAR - Svjedočenjem stalnog sudskog vještaka za telekomunikacije Wintona Afrića koji je vještačio ispis telefonskih poziva mobitela dvanaestorice stradalih vatrogasaca, u četvrtak je na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici. Analizirajući pozive i komunikaciju, vještak pretpostavlja da se tragedija na Kornatu 30. kolovoza 2007. godine mogla dogoditi između 15 i 15.40 sati, te da je barem deset mobitela stradalih vatrogasaca bilo ispravno i nakon što je vatra prešla preko njih.

- Vrijeme je bilo u razdoblju između 15 i 15.40 sati, no teško je reći u kojem točno trenutku. To je siguran interval, sve ostalo bilo bi nagađanje i teoretiziranje. Ovo je siguran interval, a unutar njega preciznije se ne mogu odrediti - kazao je vještak. Iako je poziva i uspostavljenih komunikacija bilo čak i u 18.10 sati ustvrdio je to ne mora značiti da je vlasnik mobitela, stradali vatrogasac, tada razgovarao.

- Mogao je to biti bilo tko - izjavio je vještak za telekomunikacije koji će ponovno svjedočiti na zadarskom sudu jer mu je sudsko vijeće naložilo dodatno vještačenje prijepisa telefonskih razgovora, te snimki razgovora šibenske Javne vatrogasne postrojbe i Vatrogasno operativnog središta (VOS) u Divuljama što posebno zanima obitelji stradalih vatrogasaca.

- Naša je primjedba od početka postupka da je istražni sudac Branko Ivić loše odradio istragu i da je birao ono što mu paše. Očito je da je imao zapovijed od nekoga da vojsku i policiju ne dira jer i sada se vidi da nedostaje brojeva mobitela i razgovora. Mislim da smo prvi put izišli iz sudnice zadovoljni i vještačenjem poštenog vještaka, a i zaključkom suda da napokon utvrdi sve brojeve. Sada će končano otkriti tko je s kim razgovarao taj dan od 11.30 do 18.30 sati - rekao je Igor Marinović, otac stradalog vatrogasca.

Čiji je broj pokojni vatrogasac nazvao čak 20 puta?

Obitelji stradalih vatrogasaca zanima zbog čega nije navedeno kome pripada „neobični“ broj sa kojega je pokojni Dino Klarić dobio sms u 14.50 sati i čiji je broj potom birao dvadesetak puta, sve do 15.41 sati. Drže da je riječ o policijskom i vojnom broju, koji se namjerno prikriva. Afrić će stoga vještačiti prijepise svih telefonskih razgovora između 11.50 i 18.30 sati, te ispise razgovora između VOC-a Šibenik i VOS-a Divulje, te utvrditi čiji su "tajni" brojevi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 18:38