UBOJSTVO ĐUREKOVIĆA

SUĐENJE PERKOVIĆU I MUSTAČU Nobilo se opet sukobio s njemačkim sucem koji mu je oduzeo riječ

 POOL / CROPIX / POOL / CROPIX

MÜNCHEN Na Vrhovnom zemaljskom sudu u Münchenu danas je nastavljeno suđenje bivšim šefovima Udbe Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, optuženima za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Wolfratshausenu.

Ni trećega dana suđenja nije bilo većih iznenađenja. Sud je nastavio s čitanjem pravomoćne presude kojom je Perkovićev doušnik iz Njemačke Krunoslav Prates 2008. osuđen na doživotni zatvor zbog umiješanosti u isto ubojstvo.

Podnesci obrane

Perkovićevi odvjetnici danas su sudu predali i prijevod na njemački jezik dokumenata koje su spominjali u svom zahtjevu s prethodnog ročišta. Podsjetimo, obrana je ustvrdila da ima dokumente iz kojih proizlazi da je jedan od glavnih svjedoka tužiteljstva Vinko Sindičić još od 1970. radio za njemačku tajnu službu za zaštitu ustavnog poretka BfV, da su ga oni instruirali kako svjedočiti u jednom postupku te mu platili odvjetnika kad ga je tužiteljstvo u Heidelbergu željelo ispitati u vezi s ubojstvom Josipa Senića.

Na te podneske obrane i predane dokumente kojima je obrana željela dovesti u pitanje vjerodostojnost svjedoka Sindičića danas se očitovao odvjetnik sutužiteljice Gizele Đureković, Markus Meissner, koji je osporio vjerodostojnost i istinitost tih materijala.

- Za dokument koji obrana opisuje kao dokument Centra SDS Rijeka od 27. travnja 1970. nije moguće utvrditi je li vjerodostojan, jer nije potpisan, nema pečata i ne sadrži bilo kakav službeni broj. Obrana nije navela iz kojeg spisa je taj dokument iako bi očito trebao biti izvadak iz nekog spisa, sudeći po numeraciji stranica - izjavio je Meissner i dodao da je tim dokumentima obrana potvrdila da je SDS podmetnuo Sindičića, agenta Mišu, njemačkim tajnim službama.

Novi sukob Nobila i suca

Ročište je nastavljeno je čitanjem završnog dijela presude Krunoslavu Pratesu, za koju je Perkovićeva obrana rekla da je puna netočnosti.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo ustvrdio je da je presuda puna netočnih tvrdnji u vezi s činjenicama i odnosima među osobama koje se u njoj navode. 'Mi ćemo iskazima svjedoka i materijalnim dokazima tijekom procesa dokazati kako su mnoge tvrdnje iznesene u presudi neistinite', rekao je Nobilo.

Predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster oduzeo mu je riječ upozorivši Nobila da u njemačkom kaznenom postupku nije predviđeno da obrana najavljuje postupke, nego je samo trebala iznijeti komentar na presudu Pratesu.

Sudac nije dao riječ ni drugom Perkovićevom odvjetniku Richardu Beyeru, kao ni predstavniku državnog odvjetništva Lienhardu Weissu, jer za to, kako je rekao, sad nije vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:16