DAO DVA ISKAZA

Sretko Kalinić Zver priznao i jednu likvidaciju u Hrvatskoj, onu Cvetka Simića?

Ranjeni Sretko Kalinić ponudio je suradnju hrvatskim istražiteljima: Mene u Srbiji čeka 30 godina, recite što nudite i sve ću vam ispričati

ZAGREB - Sretko Kalinić želi svjedočiti o organizaciji ubojstva Zorana Đinđića, kao i odati imena osoba koje su naručile ubojstvo Zorana Vukojevića Vuka, zaštićenog svjedoka na suđenju za to ubojstvo. Priznao je sudjelovanje u ubojstvu Zorana Vukojevića te Zorana Povića iz 2006., oba povezana sa suđenjem atentatorima na Đinđića. Nakon dva razgovora s Kalinićem, hrvatski su istražitelji stekli dojam da je Zemunac odahnuo nakon što je otkriven.

- Čini se da ga je više strah bivših šefova nego zatvora, tvrdi izvor Jutarnjeg blizak istrazi.

- Počinio sam 20 ubojstava u Srbiji, Nizozemskoj, Španjolskoj, jedno i u Hrvatskoj. Ne želim ni za kim od njih, jer su to zasužili. Bili su budale! - rekao im je Kalinić, a potom dao i svoju ponudu.

- Mene u Srbiji čeka 30 godina... Recite što nudite i sve ću da vam ispričam.

Oprezno tužiteljstvo

Predstavnici Uskoka ponudu nisu prihvatili ni odbili. S Kalinićem je razgovorao i zamjenik ravnatelja policije Milijan Brkić.

Tužiteljstvo je oprezno u procjenama moguće suradnje s Kalinićem, ali istovremeno i zainteresirano budući da je priznao ubojstvo u Hrvatskoj. Po svemu sudeći u pitanju je Cvetko Simić, s kojim su Kalinić i Simović jedno vrijeme boravili u Zagrebu. Kalinić priznao je da je ubijao metkom, postavljao eksploziv, rezao ih i trančirao, gurao u flajšmašine i spaljivao... Priznao je da se tijekom rata jedno vrijeme kao maloljetnik borio u postrojbama tzv. Knindži kojima je zapovjedao Kapetan Dragan.

Kalinić je ispričao sve o pozadini sukoba s Milošem Simićem . U prvom razgovoru nije htio priznati da je razlog sukoba Simovićeva zgodna supruga, već je tvrdio pokušaj ubojstva ima veze sa Simovićevim bratom kome se u Srbiji također sudi za ubojstvo. Kasnije je priznao drugi povod, tvrdeći da ge je Simović upucao iz ljubomore.

- Izašao sam da kupim pancetu, a onda kod Simovića pa smo odlučili da svratimo po ribu i meso i napravimo roštilj. Iz trgovine smo otišli po bicikle i krenuli na jezero. Kad smo došli Simović je bio iza mene oko pola metra, jer da je bio dalje od dva metra sigurno bi me promašio, svjedočio je Kalinić.

Nakon nekog vremena Simović je ispalio hitac i pogodio Kalinića, koji je, po vlastitu iskazu, ranjen pokušao izvaditi svoj pištolj, ali ga je pogodio još jedan metak. Simović je potom okrenuo bicikl i počeo bježati. Kalinić je u daljini ugledao ribočuvara i obratio mu se...

Dva metka

Osim u Hrvatskoj, Zemunci su boravili u Crnoj Gori, BiH, Srbiji, Sloveniji, Nizozemskoj i Španjolskoj. U nekim od tih zemalja bili su duže vrijeme radi organizacije ubojstava. Kalinić je hrvatskoj policiji ponudio i forenzičke dokaze da je sudjelovao u likvidacijama u Španjolskoj. Sadržaj saslušanja proslijeđen je srbijanskoj policiji, dok je u Hrvatsku stigao zahtjev za Kalinićevim izručenjem. O njemu će se odlučivati narednih dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 19:17