PODIGNUTA OPTUŽNICA

ŠOKANTNI SLUČAJ OBITELJSKOG NASILJA Baka je unuke tukla metlom po leđima, a otac je majci prijetio: 'Nestat ćeš i nitko te više neće naći'

Zbog zanemarivanja sinova odnosno unuka, splitsko tužiteljstvo podignulo je optužnicu protiv T.A. (38) i njegove majke B.A. (67). Agoniju su, prema optužnici, osim dvojici maloljetni dječaka priuštili i njihovoj majci, odnosno supruzi te snahi, a sve je trajalo od ožujka 2012. do kraja 2016. kada je majka s dječacima pobjegla u sigurnu kuću.

Tijekom “odgajanja” pod istim krovom, tužiteljstvo je uvjereno da je T.A. bio svjestan da svojim postupanjima može ugroziti psihofizički razvoj djece pred kojima je konzumirao marihuanu i koju je tukao. Dječaci su se povjerili majci na koju se T.A. također okomio. Osim što je na nju vikao, hvatao ju je za kosu i udarao te joj govorio “Riješit ću te se. Nestat ćeš i nitko te više neće naći.” Sve se to odvijalo pred dječacima koje ni baka nije poštedjela. Ona ih je, naime, tukla metlom po leđima.

Optuženi otac odbacuje krivnju tvrdeći da nikada nije fizički ni emocionalno zlostavljao svoju djecu o kojoj je upravo on sa svojom majkom skrbio od 2012. do 2015. godine. Porekao je i zlostavljanje partnerice, majke svoje djece.

I baka negira krivnju uvjeravajući da unuke nikada nije tukla, a pogotovo ne štapom metle.

- Unuci me se nisu bojali, a ja sam zbog njihove hiperaktivnosti nekada povišenim tonom morala dječake upozoravati na ponašanje. Ali tukla ih nisam. Moj sin je sudjelovao u odgoju sinova, ali bez moje pomoći ne bi se bio u stanju sam brinuti za njih – pravdala se baka.

No majka dvojice školaraca tvrdi sasvim suprotno odnosno da ju je tijekom zajedničkog suživota partner često vrijeđao i tukao.

- Bio je agresivan jer je koristio narkotike pa je cijela obitelj radi te situacije bila pod nadzorom Centra za socijalnu skrb. Zbog neslaganja sa T.A. i općenito loše situacije, jedno sam vrijeme živjela kod bake u Kaštelima, a zbog bolesti sam zamolila T.A. da djecu odvede k svojima dok se ne izliječi. A on je to iskoristio i više mi sinove nije htio vratiti. Pa sam se u prosincu 2015. vratila u njegovu obitelj. Opet me vrijeđao udarao i prijetio smrću. A grub je bio i prema djeci koju je udarao bez razloga pa sam se sa sinovima u studenom 2016. sklonila u sigurnu kuću – prisjetila se nevjenčana partnerica osumnjičenog T.A.

Dječaci su, pak, istovjetno opisali postupke oca i bake. Oboje su na njih vikali i tukli ih.

- Tata me psovao i iz čista mira pljuskao po obrazu kad bi mi pala čaša ili ako sam gledao televiziju kad njemu nije odgovaralo. Baka je, pak, puno pila i vikala, a posebice nas je znala tuči štapom metle po leđima i guzi. No kad sam vidio da tata udara i mamu, osjećao sam se jako, jako loše – ispričao je jedan od dvojice dječaka. Drugi je dodao kako “dok je živio u Splitu ništa nije bilo dobro.”

Zbog povrede djetetovih prava, nasilja u obitelji te prijetnji smrću, za oca tužiteljstvo traži godinu i četiri mjeseca zatvora, dok za baku dvojice školaraca traže 10 mjeseci s dvogodišnjim rokom kušnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:12