MULJAŽE U MEDIA SPOTU

Softić i Milan Lučić na prevaru izvukli milijun kuna od HTV-a

Poznati producent Edvin Softić nije se našao na listi osumnjičenika u aferi Core Media, iako je bio direktor tvrtke Media Spot, koja je obuhvaćena tom istragom zbog izvlačenja novca.

Softić je „samo“ svjedok i u istrazi protiv Siniše Svilana, osumnjičenog da je kao programski direktor Nove TV primio više od 250.000 eura mita od Vladimira Šelebaja i Softića, a u istom svojstvu vjerojatno će ostati i u istraga tužiteljstva usmjerenima utvrđivanju osoba s HTV-a koje su također uzimale provizije za otkup projekata koje je radio sam ili zajedno sa Šelebajem i njegovom bivšom suprugom, donedavnom zvijezdom HTV-a Dijanom Čuljak.

No, Softić se ipak našao pod istragom i to zbog moguće prijevare na kraju direktorskog mandata u Media Spotu.

Tvrtka Auro Card

Državno odvjetništvo još prije nekoliko godina iniciralo je istragu protiv Softića, zbog sumnje da je sudjelovao u izvlačenju blizu miliun kuna iz tog poduzeća. U tome su mu pomogle dvije suosumnjičene osobe iz tvrtke Auro Card, Margita Šarić i Softićev prijatelj Milan Lučić. Radi se o sredstvima koja je HTV za emisiju Genijalci dugovao Media Spotu i Core Mediji.

Zaobišli Digitel

Naime, u ljeto 2007. Digitel Multimedia kupuje ove produkcijske kuće i na mjesto direktora Media Spota postavlja svog čovjeka. Unatoč tome, Softić s Lučićevim Auro Cardom i HTV-om na ime međusobnih potraživanja zaključuje cesiju tako da tri isplate u iznosu od 995.000 kuna zaobilaze račun Media Spota, a time i novog vlasnika Digitel.

Dvije isplate proknjižene su nakon što je Softić i formalno prestao biti direktor Media Spota.

Ugovor kod Lilića, a ne u računovodstvu

Zanimljiva je informacija kojom tužiteljstvo raspolaže, da su sporni ugovori HTV-a, Media Spota i Lučićeva Auro Carda, vezani za spornu transakciju od milijun kuna, neko vrijeme stajali podalje od računovodstva javne televizije. Spomenut je podatak da su stajali u ladici Miroslava Lilića, zbog čega je prvo došlo do plaćanja, a potom i do opoziva plaćanja Digitelu. Podsjetimo, Vladimir Šelebaj u svojoj je obrani izjavio da je vidio kako Softić za „poguravanje“ emisije Genijalci na HTV-u daje Liliću 150.000 kuna. Zanimljivo je da je Softić, iako pod istragom, preko nove tvrtke ES produkcija na HTV bez javnog natječaja plasirao novu emisiju Zuhra Show.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 00:50