PREMLAĆIVANJE U MANNHEIMU

Slučaj koji je izazvao buru u Njemačkoj: Umro nakon policijske intervencije, radi se o Hrvatu?

Stanovnici Mannheima šokirani su ovim događajem i mnogi su ogročeni postupanjem policije, zbog čega je više stotina njih i prosvjedovalo na mjestu događaja

Preminuo nakon policijske intervencije

 Facebook

Zbog smrti 47-godišnjeg muškarca u Mannheimu, koji je preminuo u ponedjeljak neposredno nakon policijske intervencije, pod istragom su dvojica njemačkih policajaca iz Mannheima.

Portal Fenix-magazin.de objavio je kako su od člana odbitelji iz Düsseldorfa dobili informaciju da se radi o 47-godišnjem Hrvatu.

U izviješćima tamošnje policije navodi se kako je liječnik iz Središnjeg instituta za mentalno zdravlje u Mannheimu pozvao policiju jer se 47-godišnjak potivno liječnikovom traženju da ostane u zdravstvenoj ustanovi, udaljio iz bolnice. Dvojica policajaca su zajendo s liječnikom krenuli u potragu za muškarcem i pronašli ga na Marktplatzu u središtu Mannheima.

Zatekli su ga ispred jednog lokala te su ga zatražili da pođe s njima što je on odbio učiniti. Policajci su ga pokušali odvesti, ali on se opirao, pa su primjenili sredstva prisile, oborili ga na tlo i savladali ga. Muškarac je tada, izvijestila je policija, iznenada klonuo i nije davao znakove života. Na licu mjesta pokušali su ga reanimirati te su pozvali hitnu pomoć koja ga je prebacila u bolnicu. Malo kasnije, 47-godišnjak je preminuo u bolnici.

Cijeli nemili događaj zbio se pred očima brojnih prolaznika od kojih su neki sve snimili,a video snimke ubrzo su se pojavile na društvenim mrežama i izazvale pravi revolt građana. Naime, na snimkama se vidi kako jedan policajac šakom udara muškarca na tlu.

Vidljivo je da je "savladani" muškarac jače tjelesne građe, dok su ga policajci potrbuške polegli na tlo i "fiksirali", napravio pokret glavom kao da želi ugristi jednoga od njih za lijevu ruku. Policajac se pravovremeno izmaknuo i nakon toga je dva puta udario muškarca šakom u glavu. Potom mu je rukom stisno glavu uz pločnik i tako ga držao. Koliko su udarci bili jaki vidi se u nastavku snimke, kada su policajci muškarca okrenuli na leđa. Njegovo lice bilo je prekriveno krvlju, čini se zbog razbijenog nosa. Na snimci se vidi i kako neposredno nakon toga netko od pristunih pokušava klonulom muškarcu pružiti prvu pomoć, odnosno reanimirati ga.

Istragu cijelog slučaja preuzeo je Pokrajinski ured kriminalističke policije u Stuttgartu (LKA), a uključilo se i tamošnje tužiteljstvo. Istraga je usmjerena na rekonstrukciju cijelog događaja, odnosno na utvrđivanje jesu li policajci primjenili prekomjernu silu te je li smrt nastupila zbog njihvog postupanja ili je uzrok srmti neki drugi.

– LKA i Ured javnog tužitelja će tijekom istrage pregledati razne video zapise – objavila je policija na raznim platformama te su pozvali očevice da se jave ili da dostave videa koja su snimili na mjestu događaja

Društvenim mrežama počele su kružiti i optužbe za rasizam na račun policije jer se špekuliralo da je žrtva turski državljanin. No, policija je to demantirala. Naveli su kako se ne radi o turskom nego o njemačkom državljaninu, čije nacionalno porijeklo, napomenuli su, nije relevantno za istragu koja se provodi.

Od naših konzularnih predstavništava u Njemačkoj zatražili smo informaciju imaju li saznanja da bi se radilo o hrvatskom državljaninu ili osobi hrvatskog porijekla. Za sada smo dobili odgovor samo od hrvatskog konzulata u Düsseldorfu.

"Sukladno spoznajama koji proizlaze iz ovog generalnog konzulata, dakle Düsseldorfa koji je zadužen za Saveznu zemlju Sjevernu Rajnu Vestfaliju, preminula osoba u slučaju iz Mannheima moguće da posjeduje rodbinu i u Düsseldorfu, ali sam provjerom nakon Vašeg dopisa utvrdio da se uža obitelj preminulog nalazi na području Mannheima, dakle izvan konzularne nadležnosti ovog generalnog konzulata".

Odgovor nadležnog konzulata u Stuttgartu još čekamo.

Stanovnici Mannheima šokirani su ovim događajem i mnogi su ogročeni postupanjem policije, zbog čega je više stotina njih i prosvjedovalo na mjestu događaja.

Gradonačelnik Peter Kurz (SPD) kazao je kako je najdublje pogođen smrću 47-godišnjaka do koje je došlo "tijekom ili nakon policijske intervencije". Rekao je da ova intervencija otvara pitanja na koja se moraju dobiti odgovori. Pritom nije želio izvoditi nikakve zaključke prije okončanja istrage nadležnih institucija te je apelirao na sve građane da budu razumni i pričekaju rezultate istrage.

Manhajmski zastupnik u njemačkom parlamentu Gökay Akbulut (Die Linke) na prosvjedima na Mraktplatzu kritizirao je vlasti.

- Ovaj slučaj jasno pokazuje koliko trebamo društvenu debatu o postupanju policije. Njihovi postupci, dokumentirani u snimljenim videima, daleko su od policijskog slogana "Prijatelj i pomagač". Bez ovakve pomoći čovjek mi vjerojatno još bio živ – izjavio je Akbulut te dodao da se, na žalost, dobro zna kako je loša statistika otrkivanja kaznenih djela kad policija istražuje samu sebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:11