SVJEDOČENJE OPTUŽENOG

'SLAVICA JE PRESKOČIO SVE ŠTO JE TREBAO, A KRIVO JE PRIKAZAO OSTALO' Očajni roditelji stradalih vatrogasaca na Kornatu

 Andrija Lučić / CROPIX

- Želim izraziti duboku sućut za pogibiju kolega vatrogasaca, obiteljima, prijateljima i kolegama. Moram dodati da su to bili i moji kolege, poznanici, a neki i prijatelji. Naglašavam da svojim postupcima niti u jednom trenutku nisam doprinio njihovom stradavanju, iako sam ovdje postavljen kao krivac - kazao je bivši šibensko-kninski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica iznoseći u petak obranu na Županijskom sudu u Zadru gdje mu se još od kolovoza 2010. godine sudi zbog tragedije na otoku Kornatu 30. kolovoza 2007. godine kada je poginulo dvanaest njegovih kolega iz Šibenika, Vodica i Tisnog.

Nakon dosad nezapamćene nesreće u hrvatskom vatrogastvu, Slavica je jedini optužen za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine, a optužnicom se tereti za niz propusta koji su doveli do smrti vatrogasaca.

Tijekom jučerašnje obrane koju je prvi put iznio pred istražnim sucem u Šibeniku 7. rujna 2007. godine, Slavica je naglasio, kako su svi njegovi postupci toga dana proizašli iz zakona i pravilnika koji pokrivaju to područje.

- Inspekcijski nalaz iz 2007. godine nije utvrdio nikakve nepravilnosti u JVP-u Šibenik, obrazložio je Slavica iznoseći dvosatnu obranu koju su jučer u sudnici pomno pratile u obitelji stradalih vatrogasaca. Pojasnio je kako je ekipa koja je tog dana poslana na Kornat formacijski postavljena temeljem zakona i pravilnika o vatrogastvu.

- Ja sam bio koordinator, ali su zapovjednici na terenu imali potpunu samostalnost u odlučivanju-kazao je Slavica. Prvu informaciju o tragediji dobio je u 16.25 sati, nakon čega je zvao Dina Klarića, no javljala mu se telefonska sekretarica. Četiri minuta kasnije o tragediji je izvijestio Tomislava Vuku, pomoćnika glavnog vatrogasnog zapovjednika, a u 16.30 sati izdana je zapovijed za spašavanje gasitelja koju je potpisao pukovnik Miroslav Kovač. Obrazložio je kako je cijelo vrijeme bio na liniji s Vukom, te da je on tako bio upoznat sa svim informacijama.

- Nemam ja, kao županijski vatrogasni zapovjednik, mogućnost imati kontrolu nad svakim vatrogascem kad je požar. A svaki vatrogasac je odgovoran za svoju opremu, izjavio je Slavica. Dodao je i da je nakon što je dobio kanader odugovlačio s njegovim preusmjeravanjem na druga požarišta.

- Nikome nisam oduzeo kanader. Reagirao sam i izvršio upućovanje zahtjeva temeljem procjena sa terena- kazao je Slavica. Naglasio je da tvrdnja Frane Lučića da je s njima bio maloljetni Marko Stančić koji nije prošao obuku za rad s helikopterom nije istinita, te da je ekipa bila postavljena temeljem Zakona o vatrogastvu i organizaciji.

- On mi nije rekao da je s njima i maloljetni Marko Stančić, koji nema položen helikopterski tečaj, to nije istina- rekao je Slavica. Nakon što je u zadarskoj bolnici razgovarao s Franom Lučićem i Antom Juričevim, pozvan je na sastanak u Zračnu luku Zadar vezano za sutrašnju pretragu terena.

- Nisam se htio miješati jer nije moja domena, no bio sam iznenađen jer se nikad u mojoj praksi nije se vršilo takvo pretraživanje —kazao je Slavica.

Na njegovu obranu reagirale su obitelji stradalih vatrogasaca navodeći kako je prepuna laži.

- Sada bi netko konačno mogao pročitati spis i vidjeti kako i na koji način Slavica govori neistinu, kazao je Igor Marinović, otac stradalog vatrogasca.

"U svojem svjedočenju Slavica je preskočio sve što je trebao, a ostalo je krivo prikazao," komentirali su nakon ročišta Slavičin iskaz obitelji stradalih vatrogasaca.

Otac jednog od stradalih vatrogasca, Igor Marinović rekao je kako su obitelji od početka tražile istinu i da ga uopće nije briga hoće li Slavica biti osuđen. "Nama je istina uskraćena. Ja sam razočaran," rekao je Marinović.

"Mi roditelji smo dali sve od sebe da dođemo do istine i to nam je bio glavni cilj, ali mislim da od toga zapravo nema ništa. Žalosno je, ali moram dati kritiku na pravosuđe i cijeli sustav, ovo je sramota čitavoga društva i države," rekao je Joško Klarić, otac jednog od stradalih vatrogasaca, i sam sudionik akcije gašenja na otoku Kornatu.

Više od dvije i pol godine od početka suđenja, nakon što je ispitano više od stotinu svjedoka, suđenje Draženu Slavici ulazi u završnu fazu. Preostale su završne riječi obrane i tužiteljstva. Presuda bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku očekuje se u rujnu.

Optužnica ga tereti da je prekršio više zakona i propisa

Slavica se optužnicom tereti se da je iako je znao koji su vatrogasci prošli obuku za desantiranje, sve poslao na Kornate i prekršio više zakona i propisa.

Optužen je također da je unatoč tome što ga je u dva navrata zapovjednik požarišta Dino Klarić izvijestio o velikom požaru, naložio da se kanader s toga požarišta preusmjeri na drugo požarište, te da ni nakon dojave da je gasitelje opkolila vatra i da su tražili hitnu akciju spašavanja i izvlačenja ozlijeđenih, nije nazvao Centar 112. nego glavnoga vatrogasnog zapovjednika, kojemu je prešutio stvarno stanje. Tijekom dokaznog postupka ispitano je više od stotinu svjedoka i vještaka te je ispisano nekoliko tisuća stranica zapisnika. Slijede završni govori obrane i optužbe, a presuda Draženu Slavici očekuje se u rujnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 16:28