POTRESNA PRIČA

'SKINULI SU ME GOLU, A DRUGE SU ME ZATVORENICE MALTRETIRALE JER SU MISLILE DA SAM SRPKINJA' Dobila odštetu zbog boravka u Remetincu

 Facebook

Slađani Čorković (24) iz Vojišnice kod Vojnića Republika Hrvatska morat će isplatiti 27.600 kuna odštete zato što ju je USKOK priveo pa potom zadržao u pritvoru puna 92 dana ne dokazavši da je bila dio organizirane bande koja se bavila razbojništvima i teškim krađama, za što su je bili osumnjičili.

Do kolovoza 2011. godine ova prodavačica radila je kao konobarica u kafiću Heart, a nakon uhićenja ostala je bez mjesečnih primanja od 2900 kuna ali, kako tvrdi, i bez ugleda i prijatelja. Iako nikada prije nije bila kažnjavana, za nju je kobna bila činjenica što je bila u vezi s dečkom koji se našao na udaru pravne države pod sumnjom da je organizirao razbojničku bandu koja se bavila krađama. U paketu su uhitili i Slađanu smatrajući da je i ona bila u igri te da bi boravkom na slobodi mogla utjecati na svjedoke, odnosno ometati kazneni postupak.

Duševne boli

- Odvezli su me u Remetinec, skinuli do gola i pregledali. Bila sam nova na odjelu i najmlađa u sobi, nisam imala pravo glasa. U 16 kvadrata bilo nas je devet, ostale zatvorenice su me vrijeđale psihički i fizički jer su zbog mojega imena mislile da sam Srpkinja. Imale smo samo jedan WC izoliran jednom pregradom, smjele smo se tuširati samo jednom tjedno, a bio je kolovoz. U to vrijeme pojavile su se uši pa nam je bila uskraćena i dnevna šetnja - ispričala je kroz plač Slađana sutkinji Sylviane Kraljević na Općinskom sudu u Karlovcu.

Kaže da je sve uspjela izdržati zbog bezrezervne roditeljske podrške, no kada se vratila iz zatvora, doživjela je osudu okoline. Nikada nisam bila u sukobu sa zakonom, vodila sam uredan obiteljski život, imala sam posao, a onda je sve nestalo, osudila me okolina i prijatelji - napomenula je.

Državno odvjetništvo koje je u tom postupku zastupalo državu ne spori da je Slađana doista bila pritvorena, ali je nastojalo umanjiti njezin odštetni zahtjev.

- Tužiteljica je iskazivala uvjerljivo i suvislo, stoga joj je sud poklonio vjeru. Iako je od zatvora do davanja iskaza u ovoj parnici prošlo više od četiri i pol godine, teškoj joj je bilo prisjećati se i govoriti o zatvoru u kojem je provela 92 dana u teškim nehigijenskim uvjetima. Zbog zatvora je izgubila posao i više se nije mogla zaposliti. Trpjela je duševne boli zbog neosnovanog lišenja slobode kao jednog od osnovnih ljudskih prava zajamčenih Ustavom kao najviše vrednote Republike Hrvatske - obrazložila je svoju odluku sutkinja Kraljević.

Postupak protiv dečka

Inače, sudski postupak protiv njezina dečka još nije okončan pa ni njemu nije dokazana krivnja u ovom uskočkom predmetu. Kafić Heart u međuvremenu je zatvoren. Prije dvije godine naime našao se na naslovnicama svih medija kao mjesto gdje se dogodila strašna tragedija. Na parkiralištu ispred kafića Boško Šapić nožem je ubio dvojicu vršnjaka, zbog čega je nedavno osuđen na 22 godine zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 01:03