NAMJEŠTALJKA?

SKANDALOZAN NATJEČAJ NA SVEUČILIŠTU U ZADRU Već stavili inicijale onih koje će zaposliti, a sada se brane: 'To je slučajna pogreška'

 Jure Mišković/CROPIX

Tri ministarstva i dvije inspekcijske službe upoznati su s prijavom o nekorektnosti u raspisivanju javnoga natječaja za radno mjesto na Sveučilištu u Zadru. Sveučilište je, naime, u ožujku objavilo javni natječaj s inicijalima osoba koje treba primiti na radno mjesto docenta.

U natječaju dostupnom na internetskim stranicama zadarskog Sveučilišta izrijekom stoji: natječaj za izbor (unaprjeđenje S. S.) jedne više asistentice za nastavnika u znanstveno-nastavno zvanje i odgovarajuće radno mjesto docenta. U prethodnoj točki natječaja stoji ista rečenica s inicijalima A. M. za drugo radno mjesto.

Poslali ga na portal EU

Takav formuliran natječaj poslan je Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Slobodnoj Dalmaciji, Narodnim novinama te - Uredu za znanost za službeni internetski portal za radna mjesta europskog istraživačkog prostora (EURAXESS Jobs portal). Na natječaj se odlučila prijaviti A. P. (podaci u redakciji) i konkurirati zajedno sa S. S. te još jednim kandidatom (inicijali u ovom slučaju nebitni). No, nakon što je dobila službenu obavijest da je Sveučilište, po prijedlogu stručnoga povjerenstva, odlučilo primiti S. S., A. P. je poslala prijave nadležnim institucijama. Uz objavu inicijala, zasmetalo joj je što u javnome natječaju nije navedena mogućnost žalbe.

Prepiska s nadležnim institucijama potrajala je do ovih dana, a po riječima A. P. ispada da ni jedna institucija nije nadležna za slučaj: Ministarstvo uprave poslalo je predmet Ministarstvu znanosti, a ono ga proslijedilo Ministarstvu rada.

- Znači li to da se javni natječaji na visokim učilištima mogu raspisivati s inicijalima - pita A. P., nezaposlena s doktoratom, koja je magistarske i doktorske studije odslušala u Nizozemskoj, a prethodno diplomirala u Zagrebu.

Pomak je ipak postignut te je A. P. o njemu i službeno izviještena. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta poslalo je Ministarstvu rada - točnije njihovu inspektoratu - dopis u kojem napominju da su kao resorno ministarstvo “posebno zainteresirani za rješavanje ovih pitanja s aspekta osiguravanja zakonitog rada ustanova u sustavu”. Potom daju i jednoznačan odgovor na natječaj s inicijalima: “Ovo ministarstvo izdalo je suglasnost Sveučilištu u Zadru za raspisivanje javnog natječaja za izbor u zvanja i odgovarajuća radna mjesta, ali nikako za određenu osobu”.

Da ni jedan javni natječaj na visokim učilištima ne smije sadržavati nikakve specifičnosti poput inicijala potvrđuju nam jučer u Ministarstvu znanosti, prilično dobro upoznati s cijelim slučajem.

Ima još takvih natječaja

- Nema govora ni o kakvim inicijalima - kažu, uvjereni da je do svega došlo zbog nestručnosti administrativne službe Sveučilišta. Prema Zakonu o znanstvenoj djelatnosti, napredovanja moraju biti otvorena za bilo kojeg kandidata s minimalnim uvjetima propisanim natječajem za radno mjesto.

Natječaj s inicijalima na Sveučilištu u Zadru također su proglasili administrativnom pogreškom, no zbog, kako kažu, transparentno provedene procedure izbora u kojemu je konkuriralo više kandidata - nemaju ga namjeru poništiti. Pritom, pokazuje se, to nije jedini natječaj u kojemu su objavljeni inicijali.

- Prema mojim saznanjima, utvrđeno je administrativno kopiranje interne dokumentacije, koje je realno moglo izazvati negodovanje zainteresiranih kandidata. Utvrđeno je, također, da inicijali u natječaju nisu imali značenje prejudiciranja ishoda natječajne procedure, zbog čega je Sveučilište zatvorilo izborne postupke - rekla je Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru, koja je na dužnost stupila 1. listopada.

Da je natječaj bio objavljen bez administrativne greške (inicijala), završnica bi mu bila jednaka jer su drugi prijavljeni kandidati imali lošije ocjene stručnog povjerenstva od onih koje su odabrani za zapošljavanje, tvrde u Rektoratu, uz poruku da ni u jednom idućem natječaju Sveučilišta nećemo više vidjeti navod inicijala.

Izostavljena žalba

Kad je riječ o izostavljanju mogućnosti žalbe na natječaj, taj fenomen različito tumače u Ministarstvu rada i Ministarstvu znanosti. U prvome ministarstvu smatraju da bi prigovor morao postojati, u drugome da ta forma nije do kraja jasna.

Inspektorat rada uputio je 28. listopada A. P. da se obrati Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru radi ocjene jesu li u postupanju Sveučilišta u Zadru ostvarena obilježja kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti iz članka 191 Kaznenog zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 21:49