NEVJEROJATAN MISTERIJ

Sejino tijelo je pronađeno nakon 13 godina, a obitelj sada proživljava novu agoniju: ‘Evo u čemu bi mogao biti problem‘

Još uvijek nije rasvijetljen misterij zašto je Seadovo tijelo 13 godina bilo na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku

Sead Kukuruzović - Sejo

 Sead Kukuruzović - Sejo

Još nije rasvijetljen misterij zašto je tijelo nestalog Seada Kukuruzovića čak 13 godina bilo u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku. Zavod sve prebacuje na policiju, a neki naši sugovornici kažu da je jedan od mogućih razloga stanja tijela, dok drugi ističu kako se nije smjelo dogoditi da tijelo tako dugo bude u toj ustanovi.

Podsjećamo, Sead Kukuruzović nestao je 25. srpnja 2011. godine, a tijelo je nađeno četiri mjeseca kasnije u rijeci Savi, kilometar udaljeno od mjesta nestanka. Tek nedavno obitelj je nazvao inspektor i pitao jesu li suglasni za uzimanje uzorka DNK jer je EU pokrenula projekt baze podataka DNK nestalih osoba. Ubrzo potom misterij njegova nestanka se riješio.

- Kada dođe NN leš, odrađujemo posao po protokolu. Dakle, napravi se obdukcija i izuzme se DNA uzorak. Naravno, on se uzima odmah jer je važno čim prije uzeti uzorak koji može pomoći u identifikaciji. Sve se radi po nalogu policije - govori Milovan Kubat, bivši pročelnik Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku, sada u mirovini, iako on u vrijeme kad je tijelo tada NN osobe dovezeno u Zavod nije bio na čelu te institucije.

image

Sead Kukuruzović - Sejo

Dodaje također da se identifikacija rade na temelju policijskog naloga te da istu nije moguće napraviti ako nemaju uzorak za usporedbu.

- U konkretnom slučaju uzorak smo dobili u veljači ove godine i napravili smo sve po protokolu. Također, tijela koja se nalaze kod nas ne smijemo niti poslati na kremiranje bez dozvole policije - navodi Kubat i zaključuje da u Zavodu ima još tijela koja se vode pod oznakom NN.

‘Problem bi mogao biti u stanju tijela‘

Dr. sc. Josip Pavliček, magistar kriminalistike i doktor kaznenopravnih znanosti i kriminologije s 26 godina iskustva u neposrednom istraživanju najtežih kaznenih djela, smatra da bi problem mogao biti u "stanju tijela".

- To može biti razlog za ovakav protek vremena. Usporedba evidencije nestalih osoba i evidencije pronađenih mrtvih tijela osoba čiji identitet nije poznat dio je standardne procedure kriminalista sa svrhom nalaska nestalih osoba, ali i identifikacije mrtvih tijela. Na uspješnost te usporedbe može utjecati stanje u kojem se mrtvo tijelo osobe nalazi, odnosno kolika je mogućnost brze identifikacije (prepoznavanje po izgledu, prepoznavanje predmeta koje je osoba imala kod sebe, pogodnost otisaka papilarnih linija za identifikaciju). U takvim se slučajevima uzimaju uzorci za DNK analizu i usporedbu s najbližim srodnicima. U nekim slučajevima zbog stanja tijela nije ga jednostavno povezati s konkretnom nestalom osobom pa to može biti razlog duljeg proteka vremena do identifikacije - zaključuje dr. Pavliček.

Neki naši sugovornici upoznati s radom Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku ističu da se nije smjelo dogoditi da tijelo tako dugo bude u Zavodu te smatraju da je trebalo, u ako nije bilo usporednih podataka za identifikaciju, ishoditi dozvolu za ukop kao nepoznate osobe. Ali, zasad nitko nije dao suvislo objašnjenje kako se moglo dogoditi da tijelo tamo bude 13 godina i pitanje je bi li ga identificirali da nije bilo europskog projekta izrade baze podataka nestalih osoba zbog kojeg je i operativac PU zagrebačke došao obitelji nestalog radi uzimanja uzorka DNK radi identifikacije.

Tko je napravio propust?

PU zagrebačku pitali smo provjeravaju li se sve okolnosti rada na nestanku i utvrđuje li se je li, eventualno, bilo nekih propusta u postupanju tijekom istrage nestanka Seada Kukuruzovića, te za kraj tko je dao nalog Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku za usporedbu uzoraka DNK, odnosno daje li ga policija ili neka druga institucija. Odgovor nismo dobili ni u ponedjeljak ni utorak, ali čim ga dobijemo, objavit ćemo ga.

Nadalje, zatražili smo i podatak koliko je nestanaka osoba prijavljeno u razdoblju između nestanka Seada Kukuruzovića i pronalaska tijela. Iako nam je u ponedjeljak iz Službe za odnose s javnošću rečeno da ćemo odgovor dobiti tijekom utorka, do kraja radnog vremena nismo ga dobili.

Dvoje članova obitelji Seada Kukuruzovića, neovisno jedan od drugome, reklo nam je da su im u policiji nakon njegova nestanka rekli da treba čekati 24 sata od nestanka kako bi se pokrenula potraga. Iznimka je bila ATJ Lučko, gdje je radio njegov brat kao specijalac i gdje je tadašnji zapovjednik Alen Klabot odmah dao dio pripadnika jedinice, kao i sredstva, te su se uključili u potragu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 08:22