DONOSIMO DETALJE POTRESNOG SLUČAJA

SAMO 8 GODINA NAKON UBOJSTVA! Ubojica studentice iz Ogulina mogao bi uskoro izaći iz zatvora

Osam godina prošlo je od ubojstva i silovanja Jelene Ivanišević, 20-godišnje djevojke iz Ogulina, koja je studirala skandinavistiku i radila kao dadilja u Švedskoj.

Indijac Venkateshwar Reddy Pullagurla, danas 33-godišnji Jelenin ubojica, na zgražanje javnosti uskoro bi mogao na slobodu. Taj Jelenin kolega s fakulteta osuđen je na 11 godina zatvora jer ju je napao i ugušio (tvrdio je nenamjerno, namjera je bila da priguši njezine krikove) u kući u Långedragu u Göteborgu, gdje je čuvala djecu obitelji koja je tada bila na godišnjem odmoru. U Švedskoj je uobičajeno da se osuđenici puštaju nakon dvije trećine kazne ako njihovo ponašanje ne upućuje na suprotno, a ona u slučaju Jelenina ubojice istječe 13. kolovoza. Švedski Expressen podsjetio je na ovu priču propitujući je li švedski sustav pošten kada pušta ubojicu djevojke nakon osam odsluženih godina i šalje ga u Indiju ili već gdje Pullagurla odabere otići. Isto smatra i Jelenina obitelj u Hrvatskoj, a njezin otac najavljuje da će se žaliti ako sud to odluči.

Ukrao joj novac

Već su u jeku suđenja Jelenina obitelj i dio javnosti bio za doživotnu osudu, no Pullagurla je dobio 11 godina zatvora te doživotnu deportaciju iz Švedske. Doživotna robija u Švedskoj nije česta i dosuđuje se uglavnom u slučaju naročito teških zločina ili kada je u pitanju više žrtava. U slučaju Jelene Ivanišević, ubojica je, podsjetimo, žrtvu ostavio u kupaonici kuće u kojoj je radila kao dadilja s rukama zavezanim na leđima, a prije nego što je otišao, pokrao ju je.

Razočarani u sustav

Jelenin otac Marko unatoč protoku vremena ne može sakriti razočaranje u sustav. Za njega ni doživotni zatvor za ubojicu kćeri nije bio rješenje, a kamoli dosuđenih 11 godina što će se, čini se, još umanjiti. Dvoje od petero sudaca tražilo je za ubojicu doživotnu robiju, ali konačni pravorijek za sve je bio šokantan.

- Ni jedna kazna me ne može utješiti. Ono što bih ja najradije učinio, ali to ne mogu, jest da taj čovjek završi u mojim rukama. Razočaralo me sve. Pa i sustav koji me od početka uvjeravao da ubojica zaslužuje doživotnu kaznu, a kad ono, popustili su. Jedino što vidim je da su agoniju koju je prošlo moje dijete shvatili olako, kao da je netko ubio pašče. A ubili su djevojku koja je vječito bila nasmijana - prepun gorčine pojadao se Marko Ivanišević kad je čuo presudu kćerinu ubojici.

Jelena je prvu godinu Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu završila uspješno pa je temeljem razmjene studenata drugu godinu pohađala u Švedskoj. Novac koji je otac slao Jeleni za školovanje skromna i vesela djevojka nije trošila. Čuvala ga je za crne dane jer, paralelno sa studijem, radila je i upoznala muškarca koji joj je oduzeo život.

Program za rehabilitaciju

Ubojica Jelene Ivanišević, u osam godina koliko je proveo u švedskim zatvorima, selio se po kaznionicama. Godinu dana nakon početka odsluženja kazne prebačen je u Skomeanstalten kraj Göteborga, gdje je u prosincu 2008. zapalio madrac u ćeliji. Požar se proširio i sedam je zatvorenika moralo biti evakuirano, a on je tvrdio da je to bio pokušaj samoubojstva. Pohađao je dva zatvorska programa za rehabilitaciju seksualnih prijestupnika i zlostavljača, a tijekom godina je tvrdio da se osjeća psihički loše te je bio i u psihijatrijskoj klinici. Tražio je i premještaj u zatvor niže kategorije osiguranja, no to mu nije odobreno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 04:35