VIZE

S ukidanjem viza za Srbe MUP se složio još 2003.

Suspenzija izdavanja viza za putovanja iz Srbije u Hrvatsku produljivala se svake godine, a definitivno je ukinuta 2009.

ZAGREB - Hrvatska nije jedina meta srbijanskih mafijaša, s obzirom da se njihov trag može pratiti i u ostalim zemljama s prostora bivše Jugoslavije, kazao je jučer glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec, potvrdivši kako je policija i ranije imala saznanja da srpski kriminalci borave u Hrvatskoj.

‘Viza nije zapreka’

Razlog njihova sve intenzivnijeg boravka u Hrvatskoj Borovec je pojasnio činjenicom da su pripadnici podzemlja manje poznati izvan granica svoje države, nedavnim akcijama srpskih vlasti koje su krenule u obračun s mafijaškim skupinama, ali i ukidanjem viznog režima između dvije zemlje.

U Ministarstvu vanjskih poslova, pak, kažu da viznog režima između dvije zemlje nema godinama, još od 2003.

- Vizni režim Republike Hrvatske za državljane Srbije ukinut je od 2009. Međutim, nije postojao još od 2003., kada je u sklopu regionalne suradnje vizni režim za državljane Srbije bio privremeno suspendiran. Suspenzija se obnavljala svake godine i praktično on ne postoji već sedam godina, kazali su u MVP-u.

U Ministarstvu, kako doznajemo, smatraju kako sama viza nije zapreka da kriminalci uđu u neku zemlju.

Bolja suradnja

- U situacijama kada se smanjuje ili ukida vizni režim, obično se konzultira i struka, a među ostalima, i MUP. Osim toga, glede tog pitanja slijedi se i cjelokupna politika Europske Unije, koja je također ukinula vize za građane Srbije. Jasno je da su putovanja, kad nema viznog režima, olakšana ne samo građanima, nego da to pogoduje i kriminalcima. No, i nadležne službe odrađuju svoj dio posla, a policije Hrvatske i Srbije sve bolje surađuju, pa ni rezultati neće izostati, poručili su iz MVP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 13:55