‘NISAM KRIV!‘

S pištoljem oko pasa ušao u školu i uputio nastavnici jezivu poruku, iskaz svjedokinje sve je zaprepastio

Tužiteljstvo za T.L. traži uvjetnu kaznu: ‘Supruga mi je rekla da je sinu prijetila djevojčica iz škole, pa sam tražio razgovor‘
 Ronald Goršić/Cropix

Godinu dana nakon što je s pištoljem u futroli ispod ruke ušao u jednu zagrebačku srednju strukovnu školu i poručio nastavnici "Ne daj Bože da se mom djetetu nešto dogodi, ja ne garantiram što će se dogoditi ako se mom sinu nešto desi", na optuženičku klupu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu sjeo je T. L. (49), zaštitar poznate zaštitarske tvrtke. Tužiteljstvo za njega predlaže šest mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje, a na upit sutkinje kakav stav zauzima o krivnji, rekao je da se ne smatra krivim.

Tijekom sudskog postupka biti će ispitane tri djelatnice škole te njegova supruga, a svoje iskaze prve su dale dvije administrativne referentice koje su ujedno i prve imale bliski susret s optuženim kobnoga dana, ali spornu prijetnju iste nisu čule jer su bile u drugoj prostoriji iza zatvorenih vrata.

- U Ured obrazovanja odraslih došao je jedan gospodin u zaštitarskom odijelu i koji je za pojasom imao pištolj. Tražio je nekog nadređenog s kim bi razgovarao. Kazao je da je bio zabrinut za svoje dijete jer da mu je netko iz škole želio nauditi. Stoga sam pozvala voditeljicu R.H. s kojom je, dalje, otišao iz prostorije. I to je sve čega se sjećam – ispričala je S.B.R.

Na upit sutkinje da li se u sudnici nalazi gospodin o kojem govori, svjedokinja se okrenula, pogledala sve prisutne i rekla: "Ne nije, ali ne sjećam se lica."

Odvjetnika optuženog Petra Pavkovića je, pak, zanimalo po čemu je zaključila da je riječ o zaštitaru na što mu je svjedokinja kazala da je imao odoru na kojoj je nešto pisalo, ime neke poznate zaštitarske tvrtke ali se ne sjeća koje.

- Kad sam ušao u vašu prostoriju, jesam li se predstavio i rekao razlog dolaska te jesam li bio napadan prema vama? - zanimalo je optuženog.

- Niste bili napadni. Ali mi je bilo čudno ... (što ste došli) – odgovorila je svjedokinja koja se nije mogla sjetiti je li joj rekao i da je u školu došao jer mu je ravnateljica rekla da dođe ako bude problema i ako je ne uspije dobiti telefonski.

- Molili ste me komad papira da napišete svoje podatke i ostavili ste broj telefona. Ja sam to proslijedila nadređenima – dodala je svjedokinja.

Njezina kolegica J.B. se, pak, prisjetila da je "čovjek koji je ušao u školu bio frustriran i uznemiren te je tražio ravnatelja škole". Naznačila je ujedno i da nije vikao s napomenom da ga više ne bi mogla ni prepoznati. Na upit kako joj je djelovala R.H. nakon razgovora s optuženim, kazala je da "nije bila ništa uzrujanija nego inače u takvim situacijama kad se pojave problemi koje mora odmah riješiti".

Optuženi je, kako doznajemo, na ispitivanju u Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu rekao da je kobnog dana oko 15.30 sati primio poziv svoje supruge koja se toga trenutka nalazila s njihovim sinom u autu i koja mu je rekla da je njihovo dijete na mobitel primilo prijeteći poziv odnosno da ga se prati i da će ga istući.

- Supruga mi je rekla da je sinu prijetila djevojčica iz iste škole i koja trenira borilačke vještine. Moje dijete je već primalo slične prijetnje od učenika iz škole. A u tom trenutku kad me žena nazvala, ja sam bio na radnom mjestu i u dijelu grada gdje je škola pa sam usput odlučio otići sve prijaviti u školu. Zamolio sam kolege s posla da me odvezu do škole.

Priznajem, bilo je to glupo od mene pogotovo u kontekstu tadašnjih događaja koji su se dogodili u Beogradu jer sam u školu ušao s pištoljem. Naprosto, zaboravio sam ga skinuti jer sam bio jako uzrujan.

No, prema djelatnicima škole nisam bio ni nepristojan ni neugodan i ne, nisam rekao riječi koje mi se stavljaju na teret. Mislim da su me djelatnice krivo shvatile jer ja nikome nikad nisam prijetio. Niti sam imao namjeru prijetiti već sam, pojasnio je okrivljeni zaštitar, "samo htio prijaviti školi prijetnje koje je dobilo dijete".

Međutim, nastavnica s kojom se susreo u školi zaštitar, tvrdila je tijekom istrage drugačije. Prisjetila se da je u školu ušao naoružan i u zaštitarskoj uniformi predstavivši se kao otac jednog od učenika.

- Inzistirao je da s nekim razgovara jer da se njegovu sinu prijeti. Objasnila sam mu da trenutno nikog od odgovornih u školi nije bilo na što je on, držeći pištolj u futroli ispod ruke rekao ‘Ne daj Bože da se mom sinu nešto dogodi. Ja ne garantiram što će se dogoditi ako se mom sinu nešto desi‘. Sve je to kod mene izazvalo strah, shvatila sam to kao ozbiljnu prijetnju i bila sam uznemirena jer je ušao s pištoljem u školu i bio uzrujan – ispričala je nastavnica tijekom istrage.

Inače, optuženi je službenim blindiranim zaštitarskim kombijem s dvojicom kolega s kojima je tog cijelog dana radio, parkirao pred školom. U školi se zadržao ukupno sedam minuta i potom mirno izašao napolje udaljivši se po pristupnom kolniku škole sve do kombija s kojim se, potom, u društvu kolega dalje odvezao u bazu. Škola je o svemu obavijestila policiju pa je sutradan zaštitar uhićen na adresi stanovanja i to nakon odrađene još jedne zaštitarske smjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 20:42