STIŽE IZ ZATVORA

Repovi najpoznatijeg slučaja političke korupcije u Hrvatskoj: Sanader će svjedočiti je li ova žena legalno zaradila milijune

Osim bivšeg premijera, na klupu za svjedoke morat će i glavni rizničar Barišić, blagajnica Pavošević te čak i zastupnik stranke HDZ

Nevenka Jurak

 Marko Todorov/Cropix

Dvije i pol godine nakon što je u aferi Fimi-Media, vjerojatno najpoznatijem slučaju političke korupcije na ovim prostorima, donesena pravomoćna osuđujuća presuda, bivši premijer Ivo Sanader i ostali okrivljenici u tom slučaju ponovno će morati na sud.

No ovoga puta kao svjedoci. Naime, iza čitavog slučaja ostao je jedan "mali" nedovršeni dio, a riječ je o imovini sada pokojne Nevenke Jurak, vlasnice Fimi-Medije, čija kći Arijana smatra da je USKOK, oduzimajući nepripadajuću imovinsku korist od njezine majke, oduzeo i 2,5 milijuna kuna koje je Nevenka Jurak legalno zaradila i koje je ona trebala naslijediti.

USKOK pak smatra da je cijeli iznos, 11,9 milijuna kuna, koji je oduzet od Jurak i Fimi-Medije zarađen ilegalno te je oduzet kada je u listopadu 2021. presuda postala pravomoćna.

Postupak za oduzimanje spomenutih 2,5 milijuna kuna tako je jedini dio čitavog slučaja Fimi-Medija koji je Vrhovni sud ukinuo te naložio da se postupak ponovi. Zagrebački Županijski sud to je i učinio te 13. listopada 2022. donio nepravomoćnu presudu kojoj je USKOK-u odnosno državi dao za pravo.

image

Na fotografiji (prvi red) Ivo Sanader, Ratko Maček, (drugi red) Mladen Barišić i Branka Pavošević u sudnici

Goran Mehkek/Cropix

Tijekom tog postupka, međutim, odbijeni su svi dokazni prijedlozi Arijane Jurak, među ostalim i da se kao svjedoci saslušaju bivši okrivljenici iz slučaja Fimi-Media. No takvu je presudu, pak, ukinuo u međuvremenu osnovani Visoki kazneni sud te naložio da se ipak mora saslušati Sanadera i ostale.

Tako će sada zagrebački Županijski sud u ponovljenom suđenju, koji u jednom malom dijelu predstavlja četvrto ponavljanje postupka u aferi Fimi-Media, ipak pozvati kao svjedoke Sanadera, bivšeg glavnog rizničara stranke Mladena Barišića, bivšu blagajnicu stranke Branku Pavošević te čak i pravnog zastupnika osuđene stranke HDZ, odvjetnika Vladimira Terešaka, kao i bivšeg glasnogovornika Vlade Ratka Mačeka koji je u postupku jedini oslobođen, te nakon njihova saslušanja donijeti presudu o tome je li 2,5 milijuna kuna Nevenka Jurak legalno zaradila ili je riječ o dijelu sredstava koje je iz državnih poduzeća "oteto" u aferi Fimi-Media.

Sanader će jedini od predloženih svjedoka na sud trebati biti doveden iz zatvora gdje služi 18-godišnju kaznu zbog afera Fimi-Media, Ina - MOL i Planinska, dok su Barišić i Pavošević, kako smo doznali, odslužili kazne od 34, odnosno 16 mjeseci zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 08:22