NASILJE NA IGRALIŠTU

Ravnateljica škole u Medulinu optužena jer o brutalnom napadu vršnjaka na učenika nije izvijestila roditelje, policiju, liječnika...

Za sporni događaj policija je doznala tek s odmakom od dva dana, ali ne od ravnateljice

Zgrada osnovne škole u Medulinu

 Dusko Marusic/Cropix

Ravnateljica medulinske Osnovne škole Emanuela Pinzan Chiavalon završila je u optužnici pulskog tužiteljstva. Razlog? Neprovođenje odluke za zaštitu dobrobiti djeteta i drugih ranjivih skupina odnosno nepostupanje po pravilima struke.

Općinsko državno odvjetništvo u Puli 50-godišnjakinju tereti da je u veljači 2022. godine, kao ravnateljica obrazovne ustanove na području Istarske županije, počinila navedeno kazneno djelo, odnosno iako je bila upoznata s događajem u toj ustanovi nije obavijestila relevantne osobe i službe.

Maloljetni učenik je uslijed napada drugih đaka zadobio tjelesne ozljede, a ravnateljica iako upoznata s događajem, nije odmah po saznanju o događaju izvijestila roditelje, niti je događaj prijavila nadležnim tijelima kaznenog progona.

Tereti ju se da, također, nije tražila ni pomoć ni procjenu liječnika o potrebi žurne medicinske pomoći maloljetnom učeniku.

A riječ je o događaju koji je podigao buru u javnosti točnije žestoka tučnjava koja se dogodila na igralištu škole a kojom prilikom je nekoliko desetaka osnovnoškolaca, što izravno, a što neizravno, kako su tad pisali mediji, sudjelovalo u premlaćivanju jednog dječaka.

Dijete je primilo puno udaraca po cijelom tijelu, a u dva je navrata bačeno i na pod te dalje udarano.

Za sporni događaj policija je doznala tek s odmakom od dva dana, ali ne od ravnateljice. Za medije je tad ravnateljica izjavila, među ostalim, i da je za događaj doznala odmah, da je sve trajalo minutu i pol te da je u roku od pet minuta već razgovarala s djecom pa su se međusobno u zbornici djeca i ispričavala.

Pokretanjem kaznenog progona i podizanjem optužnice u tom slučaju, malo je reći da je iznenađena.

- Optužnica je podignuta iako mi je teško razumjeti zašto je to učinjeno. Ostaje za vidjeti hoće li, kao takva, biti potvrđena ili odbačena. U slučaju za koji me se nepravedno tereti, postupili smo sukladno Protokolu o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima, što je razvidno iz konstruktivne atmosfere i dobrih odnosa među djecom u školi te ono najbitnije, sva djeca u školi su dobro i nisu ni na koji način ugrožena. Žao mi je što su učenici, svi djelatnici škole i njihovi roditelji i dalje izloženi pritiscima te se tako dodatno narušava skladan rad i odnos medu učenicima, ugled škole, cijele zajednice i mene osobno. Naša škola je primjer uspješne škole s izuzetno kvalitetnim kolektivom učenika i učitelja na koji sam jako ponosna, kao i na brojne projekte koje smo zajedno realizirali. Svi koji me poznaju znaju da su mi zaštita i dobrobit djece na prvom mjestu i da uvijek postupam isključivo vodeći računa o najboljem interesu djece i svojih učenika - izjavila je danas za Jutarnji list Pinzan Chiavalon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:41