OTVORENA ISTRAGA

Ravnateljica sisačke škole optužena da je oštetila školsku blagajnu za više stotina tisuća kuna

Tužiteljstvo je predložilo istražni zatvor, no sud nije uvažio njihov zahtjev, pa će se žaliti na takvu odluku

Ilustracija

 Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv ravnateljice jedne obrazovne ustanove s toga područja zbog sumnje da je počinila kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, oštetivši školsku blagajnu za više od 300 tisuća kuna.

Kako je izvijestilo Županijsko državno odvjetništvo, postoji osnovana sumnja da je okrivljena 47-godišnjakinja od 2014. do 2022. godine, kao ravnateljica jedne obrazovne ustanove, s bankovnih računa ustanove u više navrata raznim novčanim transakcijama neosnovano uzela više od 540.000 kuna. Okrivljenica je u navedenom razdoblju dio otuđenog novca vratila na bankovne račune ustanove, no sumnja se da se okoristila i ujedno oštetila ustanovu za više od 300.000 kuna.

Uz to, sumnja se „i da je okrivljenica od 2014. do 2022. godine, kao osoba ovlaštena za poslove blagajnice jednog sportskog kluba i ovlaštena raspolagati novčanim sredstvima kluba, s bankovnog računa kluba u više navrata raznim novčanim transakcijama neosnovano uzela i, za vlastite potrebe, raspolagala s više od 260.000 kuna. Okrivljenica je u navedenom razdoblju dio otuđenog novca vratila na bankovni račun kluba pa se osnovano sumnja da se na opisani način nepripadno okoristila i ujedno oštetila ustanovu za ukupno više od 240.000 kuna“, stoji u izvješću.

Državno odvjetništvo je, nakon provedenog ispitivanja, predložilo sucu istrage Županijskog suda u Sisku da se protiv okrivljenice odredi istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela. Sudac istrage odbio je prijedlog i okrivljenici odredio mjere opreza zabranom približavanja i zabranom uspostavljanja ili održavanja veze sa svjedocima.

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku uložit će žalbu protiv takvog rješenja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:28