MASAKR U VINKOVCIMA

Ranjeni sin policajcima: Stari nas je sve porokao

U dnevnoj sobi, na prizemlju obiteljske kuće, istražitelji su pronašli tijela Marije i Zdenka, a Zlatko si je presudio u radnoj sobi
 Damir Glibušić/CROPIX

VINKOVCI - Troje mrtvih i jedna teško ranjena osoba krvavi je epilog obiteljske drame koja se u kući u Ulici Ksavera Šandora Đalskog 1 u naselju Kanovci u Vinkovcima odigrala u ponedjeljak oko 17 sati.

Hicima iz pištolja usmrćeni su supružnici Marija (57) i Zlatko Hamzić (57), te njihov stariji sin Zdenko (30). Mlađi sin Vladimir (26) teško je ranjen.

Detalji krvavog masakra ni satima kasnije nisu bili razjašnjeni, dok je motiv ostao zagonetkom koja, nakon što završe očevid, tek stoji pred policijskim istražiteljima.

- Vjerujemo da je počinitelj tog teškog kaznenog djela netko u krugu četiri spomenute osobe - bio je kratak u izjavi novinarima glasnogovornik Policijske uprave vukovarsko-srijemske, Krunoslav Žgela.

Motiv ostao nepoznat

Prema prvim informacijama, ulogu krvnika preuzeo je otac i suprug Zlatko Hamzić.

S pištoljem je smaknuo svoju suprugu Mariju i sina Zdenka dok je teško ranio drugog sina Vladimira. Potom je presudio i sebi.

Vladimir Hamzić je u bolnici, kako smo neslužbeno doznali, istražiteljima samo rekao kratku i jezivu rečenicu: Stari nas je sve porokao.

Pištolj marke Browing, za koji je navodno imao dozvolu, pronađen je pokraj Zlatkova tijela.

Neslužbena saznanja govore i da se užas odigrao u dnevnoj sobi u prizemlju obiteljske katnice, gdje su, na podu u krvi, pronađena mrtva tijela Marije i Zdenka.

Tijelo Zlatka Hamzića pronađeno je u susjednoj, radnoj sobi. Mlađi sin supružnika Hamzić, Vladimir, iako ranjen uspio se nekako spasiti bijegom.

Teško ozlijeđen, s dvije prostrijelne rane, u predjelu podlaktice i lica, navodno je istrčao na ulicu, a netko od susjeda automobilom ga je prevezao u Opću bolnicu Vinkovci.

Iz bolnice je policiji i stigla dojava o pucnjavi, nakon čega je u obiteljskoj kući Hamzićevih otkriven krvavi prizor.





Liječnici su tijekom večeri potvrdili da je 26-godišnjak operiran, na odjelu je intenzivne njege i njegovo stanje bilo je stabilizirano.

Što je prethodilo strašnoj obiteljskoj drami nitko od stanovnika četvrti Kanovci, za koju u Vinkovcima kažu da je elitno naselje, nije mogao niti pretpostaviti.

Nitko nije čuo pucnjavu

- To je ugledna, čestita obitelj. Financijski su dobro stajali, imali svoju tvrtku. Ništa loše o njima nisam čuo - rekao je jedan stariji susjed, šokiran tragedijom.

Nejasno je tijekom večeri bilo i koliko je hitaca ispaljeno u kući obitelji Hamzić.

Nitko, naime, u susjedstvu nije spomenuo da je čuo pucnjavu iz kuće svojih, kako su navodili, mirnih susjeda za koje nitko nije imao lošu riječ.

Imali obiteljsku tvrtku za usluge knjigovdstva

Susjedi znaju da je Zlatko Hamzić bio dugogodišnji financijski direktor u vinkovačkom opekaru Dilj, no godinama je već u mirovini. Hamzićevi su imali vlastitu, obiteljsku tvrtku čija reklama stoji i na pročelju njihove kuće. Tvrtka Solvent bavila se, kako stoji na natpisu, knjigovodstvenim servisom i poreznim savjetovanjem, a u njoj su navodno radili svi članovi obitelji. (Sanja Butigan)

Krvavi obračuni: Ljubomorni i naoružani

MATO ORAŠKIĆ

Višestruko ubojstvo iz osvete zbog brakorazvodne parnice počinio je Mato Oraškić u rujnu 1999. godine u zagrebačkoj Palači pravde. Na sud na kojem se trebalo održati ročište zbog razvoda braka, Oraškić je upao naoružan pištoljem i hicima ubio svoju suprugu Gordanu, odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec te ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

VLASTIMIR KIHALIĆ

Umirovljeni policajac Vlastimir Kihalić u ožujku 2005. godine ubio je tri žene u Petrinji. U krvavi pohod krenuo je iz osvete prema supruzi Željki koja je pokrenula brakorazvodnu parnicu. Osim supruge, ubio je i njezine dvije prijateljice, a navodno je htio i sebe, ali je ostao bez metaka. Ubio se kasnije u zatvoru.

DAMIR VOŠKION

Udarcima tupim predmetima i hicima iz pištolja Damir Voškion je u studenom 2007. godine smaknuo petero članova svoje obitelji. Neubrojivi Voškion ubio je svog oca Renata, brata Deana, šogoricu Natašu te nećake, sedmogodišnju Karlu i dvomjesečnog Maura. Osuđen je na prisilno liječenje u psihijatrijskoj ustanovi, koje može trajati najviše 40 godina.

STJEPAN ROŠKER

Zbog obiteljske svađe oko međe Stjepan Rošker iz vojničke je puške u veljači 2009. godine ubio svog bratića Sinišu, njegovu 14-godišnju kćer Jasminu i njegovu majku Đuricu te ranio dečka od druge Sinišine kćeri Tihomira Matoića, koji je kasnije od zadobivenih ozljeda preminuo u Općoj bolnici u Križevcima. Sinišina supruga spasila se bijegom kroz prozor.

ROBERTO PERCAN

Svoju suprugu Alenku i devetogodišnjeg sina Martina Roberto Percan izbo je nasmrt u travnju 2009. godine u mjestu Raklju nedaleko od Pule. Nasrnuo je na njih dok su ležali u spavaćoj sobi, a potom je sebi prerezao vene na rukama. Majku i brata je pronašao stariji sin Mateo, a Roberto je preminuo u pulskoj Općoj bolnici pa je motiv ostao nepoznat.

LJUBOMIR ZARADIĆ

Sa sedam hitaca Ljubomir Zaradić je u svibnju 2009. u Splitu ubio suprugu Orianu, petogodišnju kćer Deni i desetogodišnjeg sina Trpimira. Usmrtio ih je na spavanju, a osmim je hicem presudio sebi. Tijela je pronašao sin ubojičine sestre. Ispod Zaradićevog tijela pronađena je automatska puška zapeta na rafalnu paljbu. (M. Batinica)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 16:44