PUCNJAVA U SPLITU

Radić (21) sproveden na Bilice, sud strahuje da Čubeliću prijeti likvidacija: Svim bjeguncima određen istražni zatvor

Čubelić je ranjen u potkoljenicu iz pištolja kalibra 9 milimetara u utorak u 15.50 sati na splitskom predjelu Skalice

Mjesto na kojem je upucan Josip Čubelić (lijevo), Alen Radić (desno)

 Josko Supic/Cropix/

Nad Alenom Radićem (21) iz Solina određen je istražni zatvor odlukom suca istrage Županijskog suda u Splitu. Nakon ročišta u subotu ujutro sproveden je u zatvor u Splitu na Bilicama.

On se policiji predao u četvrtak u 15.30 sati nakon dva dana bijega te je kasnije priveden na Županijsko državno odvjetništvo u Splitu. Protiv njega je podnesena kaznena prijava zbog dva kaznena djela: pomaganje u pokušaju ubojstva Josipa Čubelića (36) zvanog Čuba i neovlaštene proizvodnje i prodaje opojne droge.

Čubelić je ranjen u potkoljenicu iz pištolja kalibra 9 mm u utorak u 15.50 sati na splitskom predjelu Skalice. Istu večer su zbog napada na njega objavljene fotografije četiri osobe koje se dovode u vezu s događajem, piše Slobodna Dalmacija.

Policija je tragala za: Jerkom Radićem, sportskim direktorom nogometnog kluba Uskok iz Klisa, njegovim nećakom Alenom Radićem, zatim bivšim kickboksačem Antom Varnica s kojim su povezani kumstvom te Nenadom Petrakom, suvlasnikom boksačkog kluba “Salona” iz Solina i građevinske tvrtke iz Zagreba.

Od njih četvorice prvi se predao upravo najmlađi te je u petak aktivno iznio obranu na državnom odvjetništvu koje je za njega zatražilo istražni zatvor. Osim za pomaganje u pokušaju ubojstva, prijavljen je i za neovlaštenu prodaju i stavljanje u promet opojne droge jer je prilikom pretrage kuće u Solinu nađeno 75 grama maruhuane te manja količina kokaina i hašiša.

U subotu ga je ispitao sudac istrage koji je nakon toga odredio istražni zatvor za njega, ali i za sve ostale. Kako saznajemo procijenio je da je istražni zatvor nužan po tri osnove: zbog činjenice da su u bijegu, zatim kako bi se izbjeglo ometanje istrage utjecajem na svjedoke te zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela tj. opasnosti da ponovno napadnu Čubelića i “dovrše posao”.

Na odluku su utjecale i imovinske prilike i dosjei bjegunaca. Jerko Radić je otprije osuđivan i to na osam i pol godina zatvora zbog ubojstva te na četiri i pol zbog zlouporabe opojne droge.

Alen Radiću je na snazi uvjetna kazna na koju je osuđen zbog zlouporabe opojne droge. Ante Varnica ima postupak na sudu u Zadru zbog krivotvorenja isprava.

Nenad Petrak nije osuđivan, ali je imućan i vlasnik je “ergele vozila”, uglavnom mađarskih registracija, od kojih su pojedina iskorištena u bijegu nakon pucnjave. Određivanje istražnog zatvora nad njima ispunjeni su uvjeti za raspisivanje međunarodne tjeralice.

Josip Čubelić se nalazi na liječenju u KBC Split gdje je operiran odmah nakon ranjavanja, a čeka ga još jedan operativni zahvat. U bolnici ga čuva policija, a prilikom saslušanja nakon pucnjave nije želio kazati tko ga je ranio.

Unatoč njegovoj šutnji policijski istražitelji i državno odvjetništvo smatraju kako je pucnjava kulminacija sukoba dvije suprotstavljene skupine. Tome u prilog ide i činjenica što je Čubelić imao na sebi pancirku i pištolj kalibra 7,65 mm s kojima je išao na susret te i što je druga strana bila naoružana.

Prethodni sukobi su bile tučnjave u kojima očito nisu uspjeli do kraja razriješiti nesuglasice, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 08:26