NEVJEROJATAN PROPUST

Procurili papiri koji otkrivaju što se događalo prije horora u Grčkoj: ‘Javio nam se pouzdan izvor!‘

Kako je više od stotinu navijača prešlo 1.500 kilometara, a da ih nitko nije zaustavio?

Huligani su izazvali velike nerede u Ateni

 Screenshot/

Grčki mediji opširno izvještavaju o sinoćnjem krvoproliću, a postavljaju i jedno od glavnih pitanja: gdje je bila grčka policija i kako je više od stotinu navijača prešlo 1.500 kilometara, a da ih nitko nije zaustavio.

Portal Newsbomb.gr objavio je dokumente koji dokazuju da su grčke vlasti unaprijed dobile obavijest o mogućnosti dolaska huligana, kako iz tabora Dinama, tako i iz Panathinaikosa.

- Nažalost, ne samo da nisu ozbiljno shvatili informacije koje su dobili od navodno pouzdanog izvora, nego su bili iznenađeni tragičnim scenama ispred OPAP Arene, piše portal Newsbomb.gr.

Grčki portal newswit.gr piše da obavještajci grčkog odjela specijaliziranog za antisportsko nasilje već dva dana znaju da će u Atenu stići huligani te da su pismeno obavijestili sve nadležne službe.

Dokumenti otkrivaju da su službenici Odjela za suzbijanje nasilja u sportu 6.8.2023 napisali tajni dokument naziva "Nogometna utakmica AEK - GNK Dinamo Zagreb" u kojem ističu sljedeće u vezi uz informaciju koju su dobili od inozemnih tijela:

- U utorak 8.8.2023. u 21:45 u OPAP ARENI na rasporedu je nogometna utakmica 3. pretkola Lige prvaka između AEK - GNK Dinamo Zagreb. Prema informacijama hrvatskih sigurnosnih službi, očekuje se da će u našu zemlju doputovati oko 150 navijača GNK Dinamo Zagreb. Prema informacijama koje su našoj službi stigle iz inače pouzdanog izvora i koje se stalno provjeravaju u našu zemlju stiže 100 organiziranih navijača GNK Dinamo Zagreb - BAD BLUE BOYS - od kojih će neke ugostiti navijači Panathinaikosa s kojim su bratimljeni i održavaju odlične odnose i komunikaciju, a neki će uglavnom boraviti u raznim Airbnb smještajima u blizini Avenije Alexandra. Osim toga, manji broj njih može biti smješten u središnjim uredima Panathinaikosa u Aleksandrovoj ulici 115, koji bi trebali biti otvoreni u poslijepodnevnim satima 8. 7. 2023. Naša služba prati stvar i za sve nove informacije ćemo vam se dodatno javiti - stoji u dokumentu.

Dan nakon, odnosno 7. kolovoza 2023., dostavljen je i drugi dokument u kojem se ponovno upozorava, ovaj put na poziv navijačima da se okupe ispred OPAP Arene pod izgovorom preuzimanja ulaznica. Napominje se i da službe "sve prate i da će se javiti s najnovijim informacijama".

Hrvatski MUP: Upozorili smo ih da dolaze!

Nakon izgreda hrvatskih navijača u Ateni u kojima je poginuo jedan grčki mladić hrvatski MUP je izvijestio da su sigurnosno interesantne informacije o navijačima dostavljene grčkoj policiji 4. kolovoza, kao i policijama država koje se nalaze na ruti proputovanja.

- Hrvatska policija je 4. kolovoza 2023. sve prikupljene sigurnosno-interesantne informacije o navijačima koji bi se mogli uputiti u Grčku putem međunarodnih kanala Europola i Interpola dostavila grčkoj policiji, ali i policijama ostalih država koje se nalaze na ruti proputovanja - Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji i Kosovu, priopćio je MUP.

Dodaju da se sigurnosna saznanja ovakve vrste razmjenjuju i s državama na očekivanoj trasi putovanja, a policija svake države zasebno procjenjuje kako će postupiti u odnosu na saznanja koja su joj dostavljena.

U sklopu međunarodne komunikacije, policija Crne Gore obavijestila je policije država na daljnjoj trasi da je 7. kolovoza između 3 i 6 sati na izlazu iz Crne Gore prema Albaniji detektirala 120 hrvatskih državljana u 21-om vozilu.

U ovom trenutku nemamo povratnih informacija grčke policije o postupanjima prema hrvatskim državljanima te se prikupljaju obavijesti radi utvrđivanja svih okolnosti, navode u MUP-u.

Smijenjeno sedam grčkih policijskih dužnosnika

Podsjetimo, sedam najviših časnika atenske policije smijenjeno je nakon ubojstva 29-godišnjeg Michalisa, a informaciju je potvrdio ministar zaštite građana Yiannisa Oikonomua.

- Navijačko nasilje još uvijek je duboko ukorijenjeno. Riječ je o paneuropskom problemu. Poduzimamo sve potrebne mjere i u stalnim smo konzultacijama sa svim uključenim tijelima jer nas idućih dana očekuju važne utakmice UEFA-e na grčkom tlu, poručio je, a zatim se osvrnuo na dolazak navijača Dinama.

- Što se tiče prelaska navijača Dinama preko grčke granice, njihova kretanja unutar Grčke i dolaska na mjesto incidenta, neću ublažavati situaciju. Riječ je o nedopustivom i neprihvatljivom događaju. Grčke snage sigurnosti vrlo brzo su privele i uhitile 98 osoba, ali su podbacile na području prevencije i odvraćanja, izjavio je.

Utakmica odgođena

Odlukom UEFA-e utakmica 3. pretkola Lige prvaka odgođena je zbog nereda u glavnom grčkom gradu u kojem je jedna osoba smrtno stradala, osam ih je ozlijeđeno a 98 uhićeno.

Grčki navijač je izboden nožem u sukobu grčkih i hrvatskih navijača nakon čega je podlijegao ozljedama u bolnici.

Vlada je priopćila i da je hrvatsko veleposlanstvo u Ateni u stalnom je kontaktu s grčkim vlastima u vezi s 80-ak privedenih hrvatskih državljana.

Hrvatski prvak Dinamo u utorak je osudio nerede u Ateni navodeći da takvi događaji nisu u skladu s vrijednostima i etikom koje promiču.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 06:30