PRAVNA ZAVRZLAMA

PROCES PROTIV ZSOLTA HERNADIJA Šefa poljske naftne tvrtke USKOK pozvao kao svjedoka

 Sandra Šimunović/CROPIX i Globus

Je li prvi čovjek mađarskog MOL-a Zsolt Tamas Hernadi namjestio postupak protiv samoga sebe u Budimpešti kako bi na tamošnjem sudu ishodio oslobađajuću presudu i time preduhitrio hrvatsko pravosuđe koje ga traži pod optužbom da je podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera u aferi Ina - MOL?

Na te okolnosti, prema zasad neslužbemnim informacijama, na zagrebačkom Županijskom sudu, gdje će 12. veljače početi suđenje Hernadiju u odsutnosti, USKOK će po svemu sudeći predložiti kao svjedoka predsjednika Uprave poljske naftne kompanije PKN Orlen, Jaceka Krawieca.

Zebnja oko dolaska

Hoće li šef jedne velike naftne kompanije svjedočiti protiv drugog? Hoće li se uopće odazvati pozivu iz Hrvatske ako do toga dođe? To ćemo tek vidjeti.

Krawiec za sada nije na službenom popisu svjedoka. Međutim, gotovo je sigurno da će USKOK tijekom postupak izići s tim dokaznim prijedlogom. A što Krawiec uopće zna o cijelom slučaju?

O njegovim je saznanjima prije nekoliko mjeseci pisao poljski magazin Wprost, pri čemu su na portalu puštene i snimke navodno ilegalno snimljenog razgovora Krawieca i poljskog ministra financija Wlodzimierza Karpinskog u siječnju ove godine u jednom restoranu u Varšavi.

U tom razgovoru Krawiec prepričava ministru svoj raniji razgovor s Hernadijem.

Tužba u Budimpešti

Hernadi mu je navodno ispričao kako ima plan namjestiti suđenje u Mađarskoj s ciljem “neutraliziranja” postupak u Hrvatskoj.

Hernadiju su odvjetnici govorili, prenio je Krawiec, kako u slučaju da se za isti slučaj donese oslobađajuća presuda u bilo kojoj zemlji EU, tu presudu druge zemlje članice moraju poštovati.

Tako je Hernadi, nastavio je Krawiec u spomenutom razgovoru, krenuo u tužbu protiv samoga sebe koristeći suprugu čovjeka od povjerenja, po imenu Abel.

A, kao što smo već izvještavali, upravo takav scenarij se i dogodio. Tužbu protiv Hernadija na sudu u Budimpešti podnijela je prijašnja mala dioničarka MOL-a Ilona Banhegyi, prvostupanjski sud oslobodio je Hernadija, a viši sud nedavno je potvrdio oslobađajuću presudu.

Upravljačka prava

Hernadi nije izravno oslobođen za davanje mita, jer postupak nije ni vođen za to kazneno djelo, ali presuda sadrži stav suda da Hernadiju “nije dokazana izravna povezanost sa Sanaderom, što bi bila pretpostavka za donošenje presude protiv njega za podmićivanje”.

Zanimljivo je da je spomenuta tužiteljica, prema pisanju medija koje nije demantirano, supruga jednog od članova najužeg vodstva MOL-a uistinu, kako je i govorio šef poljske kompanije, po imenu Abel - Abela Galacsa.

Podsjetimo, Hernadija USKOK tereti da je dogovorio isplatu mita od 10 milijuna eura hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu da prepusti MOL-u upravljačka prava nad Inom prilikom sklapanja izmjena i dopuna međudioničarskog ugovora početkom 2009. godine.

Sanader je u međuvremneu pravomoćno osuđen za primanje mita od Hernadija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:43