REZIME FINALA KUPA

Privedena 52 navijača, među njima jedan Francuz, tukla se i Armada, policija našla palice, drogu...

Utakmicu je na stadionu Rujevica pratilo 7100 gledatelja, od kojih oko 2800 navijača HNK Hajduk i 500 navijača HNK Šibenik

Požar na Rujevici

 Ante Cizmic/Cropix

Utakmica finala nogometnog kupa između HNK Hajduk i HNK Šibenik na riječkoj Rujevici u srijedu protekla je bez većih izgreda, a privedena su 52 navijača, izvijestila je u četvrtak navečer primorsko-goranska policija.

Susret je proglašen utakmicom visokog rizika pa je Ravnateljstvo policije putem Stožera za osiguranje utakmica visokog rizika poduzelo sve mjere i radnje predviđene protokolom i koordiniralo svim sigurnosnim pripremama oko osiguranja i postupanjima policije na području više policijskih uprava.

U suradnji s drugim policijskim upravama, primorsko-goranska policija je organizirano prihvatila vlak s navijačima iz Splita, autobusa, osobnih i kombi vozila s navijačima iz Splita, Šibenika i drugih gradova, kao i njihov povratak, javila je policija.

Utakmicu je na stadionu Rujevica pratilo 7100 gledatelja, od kojih oko 2800 navijača HNK Hajduk i 500 navijača HNK Šibenik.

Od 52 privedene osobe, 37 je navijača Hajduka, a zatečeni su na području naplatnih kućica Rupa, željezničkoj postaji u Permanima i na Rujevici.

Najviše ih je bilo bez ulaznice za utakmicu ili odgovarajuće isprave izdane od organizatora. Među njima je bilo 11 navijača koji su već evidentirani kao počinitelji prekršaja iz domene Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Na željezničkoj postaji Permani, sjeverozapadno od Rijeke, policija je u vlaku u pravcu Rijeke zaustavila stotinjak navijača Hajduka, a neki od njih su nosili predmete pogodne za nanošenje ozljeda i maskiranje, a time je spriječeno moguće izazivanje nereda, ističe policija.

Kod jednog navijača Hajduka na kontrolnom punktu u Klenovici u automobilu je pronađeno pet gumenih palica. Protiv njega je podnijet optužni prijedlog temeljem Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Šest navijača je u krugu stadiona zatečeno sa signalnim bakljama i drogom kokain i speed. Među njima su jedan francuski državljanin i jedan maloljetnik.

U dva navrata, izvan zone stadiona po završetku utakmice, 15 pripadnika Armade, od kojih dva maloljetnika, narušavali su javni red i mir na naročito drzak način vrijeđajući druge navijače, te se sukobila s njima. Pri tome su dvojica navijača zadobila ozljede.

U drugom poluvremenu utakmice je zapaljeno više baklji, dimnih kutija te je oštećeno puno sjedalica, pa su morali intervenirati vatrogasci. Oštećene su i sanitarne prostorije na stadionu, jedno vozilo šibenskih registarskih oznaka, a jedan mobitel je ukraden. Policija nastavlja kriminalističko istraživanje s ciljem otkrivanja počinitelja.

U provedbi mjera osiguranja sudjelovali su svi rodovi policije - posebice intervencijske postrojbe interventne i specijalne policije te temeljne i prometne policije diljem Hrvatske. Događaj je sniman uz pomoć bespilotnih letjelica, helikoptera i specijalnog policijskog vozila, zaključila je PU primorsko-goranska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 05:58