SLUČAJ KOJI JE ŠOKIRAO ŽUPANJU: ZAVRŠILO PONOVLJENO SUĐENJE

Pretukli mladića (17) i ostavili da umre na cesti: Dobili manje kazne nego na prvom suđenju!

Pretučenog Miroslava Tunjića na cesti je pregazio auto. Majka je presudu dočekala u suzama, a otac Mato samo je kratko rekao: 'Bog prašta, ali ja ne'
 Vlado Kos / CROPIX

VUKOVAR - Antun Matković (20) i Goran Ević (22) iz Gradišta kod Županje nepravomoćno su osuđeni na višegodišnje kazne zatvora i u ponovljenom suđenju za premlaćivanje 17-godišnjeg Miroslava Tunjića iz Županje, kojeg su potom tako pretučenog ostavili na cesti gdje ga je pregazio automobil.

Matkoviću je Županijski sud u Vukovaru ovaj put dosudio 4 godine i 11 mjeseci zatvora, a Eviću, koji se nije pojavio na izricanju presude, 4 godine i 8 mjeseci.

Podsjetimo, prvu presudu vukovarskog suda kojom je Matković osuđen na pet i pol godina, a Ević na pet godina i četiri mjeseca , Vrhovni sud je poništio i vratio na ponovno suđenje.

- Nismo prihvatili kvalifikaciju Državnog odvjetništva da su okrivljeni pokušali usmrtiti Tunjića, već smo zauzeli stajalište da nije bilo namjere za usmrćenje, nego za nanošenje teških tjelesnih ozljeda. Generalna intencija ove presude je da svi izvuku pouku kakve im kazne mogu uslijediti u slučaju ovakvih kaznenih djela - rekao je po izricanju presude sudac Milan Kojić, koji je prethodno čitajući presudu iščitavao i brojne ozljede kojeg su Matković i Ević nanijeli nesretnom 17-godišnjaku, nanijevši mu udarcima šakama i nogama višestruke teške tjelesne ozljede glave, lica i tijela.

Dan nakon što su obilježili drugu tužnu godišnjicu smrti svoga sina i brata, Tunjićevi roditelji i sestra u sudnici su dočekali novu presudu mladićima koji su premlatili Miroslava, nakon čega je on smrtno stradao.

- Ogorčena sam presudom koja je sada manja nego što je bila prva. Oni se slobodno kreću, prave gluposti i dalje, a našeg sina nema - kazala je uplakana Miroslavova majka Božica, dok je otac Mato samo kratko rekao: “Bog prašta, ali ja ne.”

Majka Antuna Matkovića presudu se dočekala u suzama. Odvjetnici okrivljenih najavili su žalbe na presudu, a žalit će se i Županijsko državno odvjetništvo.

Matković i Ević, Tunjića su pretukli 14. studenoga 2010. godine 10 minuta iza ponoći, nakon što su Miroslav i njegov prijatelj Ivan Vukorepa izašli iz kafića u kojem su bili s jednom prijateljicom.

U tom je kafiću prethodno došlo do verbalnog sukoba s Evićem, koji je Tunjića optužio da je zamijenio njihove kutije cigareta. Kada su vidjeli da Ević postaje nasilan Tunjić i Vukorepa su odlučili otići iz kafića, no Matković i Ević su krenuli za njima i kada su ih sustigli, pretukli su Miroslava, na kojeg je potom naletio automobil koji ga je usmrtio. Vozač automobila oslobođen je krivnje, budući da je utvrđeno kako zbog mraka i činjenice da je javna rasvjeta bila ugašena, nije mogao na vrijeme reagirati i zaustaviti automobil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 00:58