TKO JE KRIV?

Preokret na suđenju za ubojstvo na Hvaru: Maloljetnik okrivio fatalnu ujnu za ubojstvo Domagoja Novoselnika!

Na suđenju 17-godišnjaku i Slađani Novoselnik (27) za ubojstvo iz niskih pobuda Domagoja Novoselnika (32) u Vrisniku na otoku Hvaru u ljeto prošle godine, maloljetni optuženik je izmjenio svoju obranu te sada za zločin tereti svoju ujnu, javlja Slobodna Dalmacija.

Nakon toga je odbio odgovarati na pitanja te su sve okolnosti te kobne večeri ostale nepoznate. U svojoj obrani je Slađana Novoselnik kazala kako je spavala u vrijeme kada je ubijen njezin muž.

Domagoj Novoselnik ubijen je tako što je ubojica došao do njega s leđa i preko ramena mu zabio nož u grudi. Hladno oružje ušlo je 17 centimetara duboko u tijelo. Sama dubina rane govori o sili velikog inteziteta, a jačina uboda dokazana je i tragovima na jednom od rebara koje se slomilo.

Na nožu se od jačine uboda i udarca u rebro slomila drvena drška. Nakon noža ubojica je izvukao nož slomljene drške iz rane. Osim smrtonosnog uboda Domagoj je imao i ubod od noža na bedru te ozlijede od udarca tupim, tvrdim predmetom po glavi.

Tijekom nastavka glavne rasprave na Županijskom sudu u Splitu saslušani su stalni sudski vještaci, psihijatar, psiholog i patolog. Također je provedeno trasološko vještačenje kojim se pregledaju svi tragovi s mjesta zločina i kombiniranjem s nalazima ozljeda i ostalim vještačenjima dođe se do najvjerojatnijeg tijeka događaja.

Osim same dinamike zločina trasološko vještačenje daje odgovor na pitanje zašto su pojedini predmeti nađeni na određenim mjestima.

Optuženima prijete zatvorske kazne koje su predviđene za tzv. teško ubojstvo, maloljetniku 10 godina zatvora, a Slađani Novoselnik dugotrajna kazna zatvora od 40 godina.

Glavna rasprava bila je zatvoren za javnost. Optuženi se terete za kvalificirano ubojstvo jer tužiteljstvo smatra kako je uzrok ljubavnička veza u kojoj su malodobnik i Slađana, supruga njegovog ujaka, bili duže vrijeme.

Nakon stravične noći razotkrio se niz situacija koje su govorile o nesređenom bračnom životu sada pokojnoga i njegove pet godina mlađe supruge. Ona ga je jednom već napustila, ali je Domagoj otišao za njom u Viroviticu gdje se preselila kod roditelja te su se zajedno vratili na Hvar.

Nakon privođenja istražnom sucu odmah po uhićenju maloljetnik je priznao ljubavnu vezu i ubojstvo. Sada je krivnju prebacio na bivšu ljubavnicu, a to može dovesti i do ponovnog pozivanja nekih vještaka ili svjedoka.

Vjerojatno će biti potrebno da se sudski vještak izjasni je li moguće da je smrtonosnu ozlijedu sada pokojnom Domagoju nanjela njegova supruga pošto se radi o osobi slabije konstitucije, a dubina uboda ukazuje na izrazito jak zamah, javlja Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 15:29