PREVRNULA SE BRODICA

Potresni detalji nesreće kod Mljeta: ‘Spasio sam devetero ljudi, ali ne i čovjeka kojeg znam 20 godina‘

Nadležna lučka kapetanija u suradnji s drugim istražnim tijelima provodi očevidne radnje o uzrocima pomorske nesreće

Ilustracija

 Srdjan Vrancic/Cropix/Cropix

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o teškoj pomorskoj nesreći u arhipelagu otoka Mljeta, gdje je u prevrtanju izletničke brodice život izgubio voditelj iste, državljanin Republike Hrvatske, dok su putnici, njih devetero, svi spašeni neozlijeđeni.

Službenici Lučke kapetanije Dubrovnik u okviru očevida izvijestili su o detaljima pomorske nesreće, koja se dogodila jučer u 16.40 sati, na poziciji između otočića Glavat i hridi Crna Seka, u mljetskom arhipelagu.

Prema izjavama spašenih i očevidaca, na izletničkoj brodici imena ‘Kača‘ u trenutku nesreće nalazilo se ukupno deset osoba, uključujući voditelja brodice. Nedugo nakon prevrtanja brodica je potonula, dok je devetero putnika iz mora spašeno od strane službenika Lučke uprave Dubrovnik, posade glisera mjesnoga ronilačkog kluba i posade broda u vlasništvu lokalne hotelske kuće.

Voditelj izletničke brodice nažalost nije preživio, a o uzrocima njegove smrti, kao i uzrocima prevrtanja brodice provodi se očevid.

Spašeni putnici nakon izvlačenja iz mora prevezeni su u sigurnu luku, dok očevid o uzrocima ove pomorske nesreće provodi nadležna Lučka kapetanija Dubrovnik, u suradnji s Policijom, priopćili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Novinari Dubrovačkog dnevnika razgovarali su s Mariom Orlandinijem, čovjekom koji je spasio devetero ljudi, od kojih je jedno dijete.

Umornog glasa potvrdio je kako je spasio sve putnike s izletničkog broda, nažalost, ne i kapetana.

"Spasio sam putnike, a izvadio tijelo kapetana, čovjeka kojeg sam poznavao 20 godina", govori Orlandini.

Iako okolnosti nesreće tek trebaju biti razjašnjene očevidom, govori kako je uslijed velikih valova, jedan val nezgodno zahvatio brod koji se onda prevrnuo pored otočića Glavat, u neposrednoj blizini Mljeta, ispred uvale Pomena.

"Sreća je da smo spasili njih devetero, od kojih jedno malo dijete od pet godina. Ljudi su u šoku, ali živi... Nažalost, kapetan se nije spasio", zaključuje Orlandini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 09:47