NEMILOSRDNI EPPO

Pomoćnik ministrice ostaje u zatvoru, Đapo i Pribičević na slobodi: Policija će imati poseban režim provjere dvojca

EPPO je zbog ometanja istrage za svu trojicu od Županijskog suda u Zagrebu tražio određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora

Privođenje na ispitivanje u EPPO bivšeg pomoćnika ministrice kulture Davora Trupkovića, bivseg dekana i profesora Geodetskog fakulteta Almina Đape i Boška Pribičevića

 Lucija Ocko/Cropix

Iza bivšeg pomoćnika ministrice kulture Davora Trupkovića te bivšeg dekana Geodetskog fakulteta Almina Đape i profesora tog fakulteta Boška Pribičevića je noć provedena u pritvorskoj jedinici. Uhićeni su u četvrtak po nalogu EPPO-a u sklopu proširenja istrage zbog sumnje na počinjenje subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava, a s ciljem dobivanja bespovratne potpore. Osumnjičeni trojac je na ispitivanju u tužiteljstvu porekao krivnju uvjeravajući sve redom da su svi ti poslovi bili uredno odrađeni, ali onda i plaćeni po uobičajenim cijenama.

EPPO je zbog ometanja istrage za svu trojicu od Županijskog suda u Zagrebu tražio određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora, a za bivšeg ministričina bliskog suradnika smatraju i da postoji opasnost od ponavljanja djela iako je jučer naznačio da je dao ostavku na sve funkcije u Ministarstvu koje obnaša. Na ročištu pred dežurnom istražnom sutkinjom koje je potrajalo gotovo dva i pol sata iznosili su razloge zašto nema osnove za njihovim pritvaranjem. Dvojica su u tome i uspjela. I dok je Trupkoviću određen pritvor te će noćiti u Remetincu narednih 30 dana, Đapo i Pribičević danas izlaze na slobodu, ali uz mjere opreza zabrane komuniciranja i približavanja svjedocima kojih se u konačnici tijekom istrage morati ispitivati ukupno 18.

A te će mjere provoditi policija tako što će direktno kontaktirati svjedoke i ispitivati ih jesu li im se na ikoji način obraćali osumnjičeni.

Prema priopćenju koje je jučer dao EPPO, sumnja se da je Trupković, kao tadašnji pomoćnik ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, nakon razornog potresa koji je u ožujku 2020. pogodio područje Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske te Zagrebačke županije, bio imenovan čelnikom tima za pregled i identifikaciju zgrada oštećenih potresom, što je uključivalo trodimenzionalno dokumentiranje oštećenja.

S Đapom je dogovorio da će se poduzeti sve potrebne radnje kako bi Ministarstvo kulture i medija na poslovima popisa i procjene šteta na nepokretnim kulturnim dobrima prouzročenim potresom angažiralo Geodetski fakultet u zamjenu za novac i druge poklone. Točnije, Trupković je znao da Geodetski fakultet nema dovoljno osposobljenog kadra ni opreme za obavljanje takvih poslova pa su za njih angažirali trgovačko društvo koje su, potom, kontrolirali Đapo i Pribičević kao stvarni korisnici tog aranžmana. Tužitelji sumnjaju da je Geodetski fakultet u dogovoru s Trupkovićem Ministarstvu dostavljao izvješća po znatno višoj cijeni po kojoj bi iste radove obavile tvrtke s potrebnim kadrovima i opremom, a istraga je pokazala još i da je Trupković bez kontrole potvrđivao izvješća o obavljenim radovima koja mu je u ime fakulteta podnosio Đapo, a koja su imala lažne podatke o određenim snimljenim zgradama ili su pak bile naznačene zgrade za koje su plaćanja bila ranije izvršena.

Rezime toga su odobrena tri izvješća od preko 2,5 milijuna eura koja je Ministarstvu kulture i medija platilo Geodetskom fakultetu. Na sve EPPO je dodao da je u 2021. od tih 2,5 milijuna, 800.000 eura uknjižen na teret Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU), a zatim, je taj iznos 31. prosinca 2023., zbog neprovođenja odgovarajućeg postupka javne nabave preknjižen na teret državnog proračuna.

Trupković je, smatra EPPO, odobrio plaćanje bez odgovarajuće provjere i na temelju četvrtog izvješća koje je podnio Đapo, i to u iznosu od 3.2 milijuna eura. Međutim, to plaćanje nije izvršeno jer su službenici Ministarstva utvrdili da su u tom izvješću navedene zgrade koje su već bile uključene i plaćene u ranije dostavljenim izvješćima. A dio tog novca od najmanje 384 tisuće eura Đapo i Pribičević su koristili za sebe, a 39.000 eura i pametni Apple Watch sat od 370 eura su, tvrdi EPPO, kao mito za dogovoreno postupanje dali Trupkoviću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 15:35